17 Септември 2014
4702
Снимков материал: pixabay.com
От какви ли болежки не церят сладките сочни зърна! Средновековните медици лекували с тях ангина, сваляли температурата и ги препоръчвали при кашлица. Стафиди се предписвали на хората с болен черен дроб, бели дробове и бъбреци.
С плодовете на лозата лекували всичко - от тумори до меланхолия, а измитите листа слагали върху раните за по-бързото им зарастване. По състав гроздовият сок прилича на кърмата.
Върнали сте се от работа уморени? Хапвете няколко зърна грозде. Глюкозата, фруктозата, захарозата, които изобилстват в него, подобно на майчиното мляко и меда постъпват в кръвта веднага и се усвояват бързо от организма. Ефектът се усилва от минералните соли и микроелементите, включително калий, желязо, мед, манган, цинк, а също и витамините - аскорбинова киселина , каротин, В, В3, Р. От умората ви няма да остане и помен.
Имате хипертония ? Гроздето може да помогне и на вас. То нормализира ритъма на сърдечните съкращения и артериалното налягане. Най-добре е да го консумирате 1,5 - 2 часа след /или преди/ хранене. Не комбинирайте гроздето с мазни и солени ястия, кисело и прясно мляко, пресни плодове и зеленчуци, спиртни напитки, бира, минерална вода, особено газирана. Възможно е стомашно разстройство. На ден е препоръчително да се изяждат не повече от 2 кг, а по отношение на сока - 1,2 л.
Внимание! Гроздов сок не бива да се пие в големи количества при захарен диабет, склонност към диария, затлъстяване, язва на стомаха.
Най-известните сортове червено грозде - Каберне Совиньон, Мерло, Пино Ноар, Изабел, Саперави, Карменере
Най-известните сортове бяло гроздe - Шардоне, Совиньон, Блан, Семильон, Ризлинг, Мускат
Върнали сте се от работа уморени? Хапвете няколко зърна грозде. Глюкозата, фруктозата, захарозата, които изобилстват в него, подобно на майчиното мляко и меда постъпват в кръвта веднага и се усвояват бързо от организма. Ефектът се усилва от минералните соли и микроелементите, включително калий, желязо, мед, манган, цинк, а също и витамините - аскорбинова киселина , каротин, В, В3, Р. От умората ви няма да остане и помен.
Имате хипертония ? Гроздето може да помогне и на вас. То нормализира ритъма на сърдечните съкращения и артериалното налягане. Най-добре е да го консумирате 1,5 - 2 часа след /или преди/ хранене. Не комбинирайте гроздето с мазни и солени ястия, кисело и прясно мляко, пресни плодове и зеленчуци, спиртни напитки, бира, минерална вода, особено газирана. Възможно е стомашно разстройство. На ден е препоръчително да се изяждат не повече от 2 кг, а по отношение на сока - 1,2 л.
Внимание! Гроздов сок не бива да се пие в големи количества при захарен диабет, склонност към диария, затлъстяване, язва на стомаха.
Най-известните сортове червено грозде - Каберне Совиньон, Мерло, Пино Ноар, Изабел, Саперави, Карменере
Най-известните сортове бяло гроздe - Шардоне, Совиньон, Блан, Семильон, Ризлинг, Мускат
Редактор: Ясен Чаушев
Новини
Новини
Мода
Мода
Звезди
Звезди
Начин на живот
Начин на живот
Диети
Диети
Красота
Красота
още
Любов
Любов
Здраве
Здраве
Родители
Родители
Коментари