Мусаката е едно от традиционните ястия на гръцката кухня. Тя обаче няма почти нищо общо с това, което ние наричаме "мусака" - представлява сложно кулинарно произведение от зеленчуци и месо .
Мусаката задължително се приготвя с патладжани, лук и домати, но другите съставки могат да варират. Можете да я направите с всякакво мляно месо (свинско, телешко, пилешко) или да приготвите зеленчукова мусака - вегетарианска. Ето как се прави истинската гръцка мусака :
Гръцка мусака
Продукти:
1 кг картофи
2 кг патладжани
1,5 кг говеждо месо
4 скилидки чесън
2 глави лук
5 домата
2 супени лъжици доматено пюре
250 гр.кашкавал
1 супена лъжица риган
1 ч.л.канелена (по желание)
сол, черен пипер - на вкус
250 мл червено вино
Съставки за сос Бешамел:
125 гр.масло
7 супени лъжици брашно
700 мл прясно мляко
3 яйца
10 гр.смляно индийско орехче
1 супена лъжица бял пипер
Приготвяне:
Нарежете картофите и патладжаните на филийки и ги изпечете във фурната за 20-30 минути при температура 160 градуса.
Докато зеленчуците се пекат, месната плънка. За целта запържете в зехтин фино нарязания лук и чесън, добавете към тях каймата и разбъркайте хубаво. Добавете сол, черен пипер, риган и канела.
Настържете доматите и ги добавете към каймата заедно с доматеното пюре и виното.
За сос Бешамел бавно разтопете маслото, добавете брашното и разбъркайте. Бавно добавете топлото мляко, непрекъснато разбърквайте и не изключвайте печката, докато сосът се сгъсти. Добавете яйцата (разбити предварително), смлян бял пипер и щипка индийско орехче. Разбийте до гладка смес.
Пригответе тавичка за печене, като намажете дъното и ръбовете с масло и поръсите с галета, ако желаете. На слоеве подредете изпечените картофи, каймата и патладжаните. Залейте отгоре със сос Бешамел и поставете във фурната, загрята на 180 градуса за 20 минути. Извадете, поръсете с настърган кашкавал и печете още 10 минути.
Мусаката, като всяко друго ястие, не се реже хубаво гореща, така че я охладете леко, преди да нарежете и сервирате.