250 гр. смляно агнешко месо
1 яйце
85 гр. настърган кашкавал
55 гр. натрошено краве сирене
1 пакет замразен спанак (размразен и отцеден)
1/4 чаша стафиди
1/8 чаша запечени кедрови ядки
сокът от ½ лимон
сол и черен пипер
щипка канела
1 с.л. смес от смлени пресни подправки: джоджен/мента, босилек, магданоз, розмарин
разтопено масло
1/2 чаша плодова ракия
около 36+ листа кори за баница (размразени предварително)
Загрейте фурната на 175 градуса и намазнете тавичката, в която ще печете. Накиснете стафидите в алкохола. Запържете агнешкото в тиган със съвсем малко мазнина, като го раздробявате с лъжица.
В голяма купа смесете агнешкото, кашкавала, сиренето, размразения и изстискан спанак, отцедените стафиди, леко запечените кедрови ядки, лимоновия сок, яйцето и подправките (на вкус).
Върху суха повърхност (или хартия за печене) разстелете лист многолистно тесто. Намажете с масло, лед това покрийте с втори лист. Повторете процедурата, докато се натрупат 4 листа. Разрежете ги по дължина на половина. Върху всяка половина откъм късия край сложете препълнена лъжица от плънката. Завийте корите на стегнато руло около плънката. Прищипете краищата, като ги усучете леко, за да не изтече плънката.
Повторете с останалите кори, като ги подреждате на охлюв в подготвената тава.
Отгоре намажете с разтопено масло и пъхнете във фурната за 30 минути - до 1 час (щом баницата добие златисто-кафяв цвят). По време на печенето може да обръщате тавата във фурната, за да се изпече равномерно баницата.