Напоследък, освен обичайното бутер тесто, във фризера си имам финно тесто. Това са най-тънките безквасни листове, които правят отлични пайове. Поради неутралния си вкус, това парче е подходящо както за сладки, така и за солени сладкиши. И днес ще ви разкажа как да направите гръцка баница с ябълки и стафиди.
Особеността на печенето е в начина, по който се формира. Напълнените листове се сгъват като акордеон, което създава плисиращ ефект . Оттук и идва името на баницата - "Плисе". За да стане деликатесът нежен, той се залива с мляко и яйчен сос. На тази баница ще се радва цялото семейство.
Съставки
бутер тесто 400 гр
Масло 75 g
Слънчогледово олио 60 мл
Стафиди 100 g
ябълка 2 бр.
Канела 1 ч.л.
Яйце 2 бр.
Захар 80 g
Ванилия 1 ч.л.
Бакпулвер 1 ч.л.
Нишесте 2 ч.ч.
Мляко 300 мл
Подготовка
Накиснете стафидите в гореща вода за 5 минути. Измийте ябълките, обелете и нарежете на малки парченца. Отцедете стафидите и смесете с ябълки, добавете канела.
Разтопете маслото и комбинирайте със слънчогледа. Намажете лист за печене с масло (в допълнение към посоченото количество) и застелете с хартия за печене.
Размразете тестото. Разстелете един лист, поръсете с маслената смес и покрийте с втори лист. След това намажете отгоре с олио и поръсете с част от плънката. Сгънете в акордеон и прехвърлете в тава за печене.
Повторете процедурата за всички листове. Трябва да имате около 6 акордеона. Смажете детайла с останалото масло и го изпратете във фурна, загрята до 180 градуса за 10-15 минути.
За заливката комбинирайте яйца, захар, ванилия, бакпулвер и нишесте. Добавяйте мляко постепенно, като разбърквате масата с бъркалка. Изсипете сместа върху баницата и върнете във фурната за още 10 минути
Традиционно можете да поръсите с пудра захар. Десертът ни рядко остава да се охлади; ние го ядем, докато е още топъл. Но успях да скрия парче, така че мога уверено да кажа, че сладкишът също е вкусен на втория ден. Помогнете и споделете с приятелите си!