400 гр кайма смес
1 глава ситно нарязан лук
1 нарязан морков
1-2 с.л.зехтин
сол, черен пипер, Вегета, магданоз, червен пипер
70 гр. ориз
1 малък патладжан
За сос бешамел:
30 мл зехтин
1 с.л. брашно
200 мл кисело мляко
100 мл прясно мляко
1 с.л. пармезан
индийско орехче, риган, черен пипер, Вегета
150 гр. кашкавал
Първо обелете патладжана и го нарежете на кръгчета.
Запържете го в загрята мазнина и отцедете на хартиени салфетки.
В останалия зехтин запржете лука, морковите, след което добавете каймата и запържете, докато се изпари течността. Подправете на вкус.
Накрая добавете ориза и червения пипер, и разбъркайте (може предварително да сварите и отцедите ориза).
Отделно в малка касерола поставете зехтина за соса, добавете брашното, запържете и налейте киселото мляко и прясното мляко. Сварете соса на тих огън до сгъстяване. Подправете на вкус и добавете пармезана.
В 2 гювечета разделете месото.
Върху него наредете запържените кръгове патладжан, Долейте по около 70-80 мл вода (ако оризът е предварително сварен, намалете количеството вода) и сложете във фурната за 15 минути.
След това извадете гювечетата, покрийте патладжаните с бешамела, покрийте с нарязан на ивици кашкавал и запечете още 15 минути.