За хрупкавата коричка:
1/2 чаша брашно (200 мл)
1/2 чаена лъжичка бакпулвер
1/4 чаша захар
2 супени лъжици масло
За плънката със сирене:
250 гр. крема сирене
1 супена лъжица грис
1/4 чаша захар
1 чаена чаша заквасена сметана (180 мл)
1 яйце
1 1/2 супена лъжица пресен лимонов сок
За тестото:
1 1/2 чаши брашно
1/4 чаена лъжичка сода
1/2 чаена лъжичка бакпулвер
1/4 чаена лъжичка сол
3/4 чаша захар
1 яйце
1/2 чаена чаша олио
150 мл кисело мляко
сокът и кората на един лимон
За хрупкавите трохи:
Сложете в купа брашното, пресято с бакпулвера. Добавете захарта и маслото, нарязано на филийки.
Втрийте маслото в брашното с пръсти, за да се получи ронлива смес.
Оставете в хладилника да стегне, докато правите тестото и плънката.
За крема със сирене:
Объркайте всички съставки за крема, докато захарта се разтвори и сместа стане гладка.
За тестото:
Разбийте захарта и яйцето на пяна, добавете олиото, киселото мляко, сока и кората от лимона. Объркайте до гладка смес без бучки и постепенно добавете брашното, смесено с бакпулвера. Омесете гладко тесто.
Загрейте фурната на 180 ° C.
Покрийте тава с размери Мухъл 25 х 25 см с хартия за печене, разточете тестото на кора с размера на формата и го поставете вътре. Разпределете отгоре плънката със сирене и поръсете с маслените трохи.
Печете 40 минути на 180 °.
Щом питата е готова, поръсете с пудра захар и изчакайте малко да се охлади, преди да нарежете.