Празничните традиции по цял свят са толкова разнообразни, че едва ли някой е възможно да ги познава всичките. Никъде обаче не минава без традиционен коледен или новогодишен сладкиш ! Днес ще ви представим един от най-популярните коледни десерти на съседна Гърция - т.нар.
Нежното цитрусово ухание на портокал, примесено с богатството на ядките правят от този коледен сладкиш истинско удоволствие за всички сетива! А ето и рецептата за гръцкия коледен сладкиш :
Гръцки коледен сладкиш (Василопита)
Продукти:
4 с.л. коняк
400 гр. брашно
100 гр. смлени бадеми
100 гр. смлени орехи
100 гр. шоколад
250 гр. масло
1 чаена чаша и половина захар
портокали – кората на 2 бр. и сок от 4 бр.
1/2 ч.л. сода бикарбонат
5 яйца
20 гр. бакпулвер
щипка сол
пудра захар за поръсване
смлени орехи за декориране
Приготвяне:
Първата стъпка, която трябва да направите, е да смесите всички сухи смеси в подходяща купа.
Това са орехите, бадемите (предварително натрошени), брашното, бакпулверът, солта, содата бикарбонат и шоколада, който предварително сте начупили на малки кубчета.
Маслото трябва да изкарате предварително на стайна температура, за да омекне. Мекото масло се разбърква заедно със захарта на пухкав крем и се добавят едно по едно яйцата.
През това време продължавате да бъркате непрекъснато с миксера.
Отделно от това, в друг подходящ съд, смесете сока от четирите портокала, настърганата портокалова кора и коняка. Разбъркайте всички продукти добре и ги добавете внимателно към яйчената смес.
Гребете от купата със сухите съставки по малко и добавяйте към тази смес. Разбърквайте бавно с шпатула до получаване на еднородна смес.
Готовото тесто разстелете в тава с диаметър 28 см., чието дъно предварително сте застлали с хартия за печене. Разстелете я равномерно.
Изпечете го в предварително загрята на 180 градуса фурна до готовност. Обикновено става за около 50 минути.
След като се охлади, можете да го поръсите с пудрата захар и да го декорирате със смлените ядки.