Гръцки питки със сиренце за изгладняло коремче - тънки като пица, вкусни като пърленка:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Гръцки питки със сиренце за изгладняло коремче - тънки като пица, вкусни като пърленка:
Гръцки питки със сиренце за изгладняло коремче - тънки като пица, вкусни като пърленка:
13495
Източник: gotvach.bg
Гръцки питки със сиренце за изгладняло коремче - тънки като пица, вкусни като пърленка:
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Гръцката кухня изобилства от всякакви тестени вкусотии - например прочутата тиропита (баница със сирене) или спанакопита (баница със спанак). Днес решихме да ви представим нещо по-малко популярно, но не по-малко вкусно - алевропита или с други думи казано гръцка питка със сирене .

Разликата с питката, която познаваме у нас, е, че тази е по-тъничка и хрупкава. Ето и как се прави тази питка със сирене по гръцки стъпка по стъпка, адаптирана по рецептата от блога "Кулинарно - в кухнята с Йоана".

Алевропита - питка със сирене по гръцки

Продукти:

150 гр.брашно

250 мл прясно мляко

1 яйце

1 щипка сол

150 гр.сирене

30 гр.студено масло

2 с.л.зехтин

Приготвяне:

Включете фурната да се загрява на 200 градуса. Свалете скарата на най-ниското ниво.

Пригответе тавичка с диаметър около 30 см и я намажете със зехтина.

В купа разбийте яйцето с брашното и щипката сол. Разредете с прясното мляко, като разбърквате с телена бъркалка, докато получите хомогенна смес, по-гъста от смес за палачинки. Внимавайте да няма бучки.

Нарежете студеното масло на малки парченца и натрошете сиренето на дребно. Сложете тавата със зехтина в загрятата фурна за около 3 мин., за да се нагрее и зехтинът да започне леко да пуши. Извадете горещата тава и сипете приготвената смес. Сместа ще се разлее по тавата. Отгоре разпределете натрошеното сирене и парченцата масло. Върнете тавата във фурната и печете, както е на най-долното ниво, около 40 мин. Трябва да се изпече хубаво до тъмнозлатист цвят.

Извадете алевропитата и я оставете за 5 мин. Нарежете на парчета и поднесете.

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft