300 г пресни гъби
100 г ориз
100 г кромид лук
80 мл олио
50 г прясно масло
250 мл прясно мляко
250 г кисело мляко
150 г домати
50 г брашно
2 яйца
черен пипер
магданоз и сол на вкус
Изчистените, измити и дребно нарязани гъби се задушават в подсолена вода до омекване. Отделно в олиото се задушава лукът, също нарязан на дребно. След омекването на лука се прибавя оризът и се задушава, докато поеме мазнината. Тогава се прибавят ситно нарязаните домати и течността от задушаването на гъбите. Сместа се изсипва в тава, намазана с мазнина. Прибавят се задушените гъби. Приготвя се сос Бешамел от препеченото брашно, яйцата и прясното мляко, 2/3 от който се прибавя към сместа в тавата. Ястието се подправя на вкус със сол, черен пипер и магданоз, разбърква се, поръсва се с разтопеното прясно масло и се пече в средно силна фурна около 20 минути, след което се изважда, залива се с останалата част от Бешамела и се допича. Поднася се с наръсен магданоз и няколко лъжички кисело мляко към всяка порция.
Идея: по желание при добавянето на останалия Бешамел може да наръсите ястието с настърган кашкавал, преди да запечете до готовност.