4 чаши настъргани картофи (може замразени)
6 главички дребен лук, разрязани или 4 големи глави лук, на кубчета
3 с.л. настъргано сирене пармезан
½ ч.л. прясно смлян черен пипер (солта е по желание—зависи колко е солено сиренето)
4 големи яйца, разбити
1 с.л. зехтин
225 гр. микс от гъби (печурки, шийтаке, манатарки, пачи крак и пр. – на вкус) – нарязани (количеството е около 3 чаши)
½ чаша натрошено бяло сирене
½ чаша мляко
1 ч.л. пресни листенца мащерка, накълцани ситно (може и суха мащерка)
Сложете решетка за печене на средната скара на фурната и загрейте на 250 градуса.
Намажете форма за тарт с подвижно дъно с малко мазнине (или спрей за готвене). В голяма купа смесете картофите, половината лук, половината пармезан и половината пипер. Добавете половината яйца и размесете, докато се инкорпорират продуктите. Разнесете картофената смес равномерно по дъното на формата и по стените. Пъхнете формата върху предварително приготвената скара в загрятата фурна и печете за 10-тина минути, докато хване златисто-кафява коричка. Отстранете от фурната.
Намалете температурата до 190 градуса. Междувременно загрейте зехтина в огнеупорен съд на силен огън; добавете гъбите и сотирайте за 5 минути. Махнете от огъня. Разбъркайте вътре сиренето, млякото, мащерката и остатъка от лука, пармезана, пипера и яйцата. Излейте гъбената смес в картофената коричка и запечете за още 10-15 минути, или докато се стегнат яйцата.
Поднесете ястието топло или на стайна температура.