4 големи гъби печурки или манатарки
2 с.л зехтин
4 яйца
2 с.л оцет
За сос Холандез:
8 жълтъка
650 г прясно масло
20г оцет
2 г черен пипер
15 г лук
200 г прясно мляко или каймак
1 лимон
Гъбите се запичат, полети със зехтина, на 200 градуса, за 15-20 минути.
Кипва се вода с оцет и в нея се забулват яйцата за около 4 минути, тъй като жълтъкът трябва да бъде течен. Когато са готови, се слага по едно във всяка гъба, а отгоре де залива със соса. При желание може да се украси с пресен лук.
Приготвяне на соса:
Оцетът се сипва в малка тенджерка, прибавят се черният пипер, счукан на едро, и нарязаният на ситно лук. Сместа ври на огън, докато оцетът не се изпари. След това се прибавя млякото и жълтъците.
Разбъркват се, докато млякото и яйцата се сгъстят и станат на крем. Тенджерата се отстранява от котлона и се прибавя постепенно прясното масло, като се разбърква непрекъснато. Добавя се сол на вкус и се изстисква половината лимон. Сместа се прецежда през кърпа или сито, за да не оставят парченца от пипера и лука.
Сосът трябва да е малко кисел и да не е рядък.
Това количество сос е доста голямо - продуктите може да се редуцират наполовина, или да се отдели остатъка от соса и да се запази в затворен съд в хладилника.