2 с.л. зехтин
1/2 голяма глава сладък лук, накълцана
1 1/2 чаши нарязана целина – листата и корена
2 моркова, нарязани
1 опаковка гъби, на резени
2 скилидки чесън, счукан
2 червени картофа, нарязани на кубчета
2 дафинови листа
щипка сух розмарин, мащерка или риган
3 чаши сварено и накълцано пилешко месо
4 чаши пилешки бульон
1/2 чаша бяло вино, по желание
2 с.л. масло
2 с.л. брашно
2 чаши мляко или сметана, а може и 50:50
По желание:
2 с.л. царевично нишесте, смесено с 1/4 чаши вода, ако супата се нуждае от сгъстяване
В голяма тенджера сипете 2 с.л. зехтин и нарязания лук, целина, моркови, гъби, чесън, картофи и подправки. Сотирайте ги на средна температура, докато зеленчуците омекнат. Добавете пилешния бульон и бялото вино, ако желаете. Кипнете сместа и оставете да ври на бавен огън, докато зеленчуците омекнат напълно.
В малък съд разтопете 2 с.л. масло, добавете 2 с.л. брашно и разбъркайте, докато станат на гладка каша. Запържете за няколко минути, намалете котлона, ако е необходимо, като внимавате сместа да не покафенее. Бавно добавете млякото, като непрекъснато разбърквате, за да не се образуват бучки. Сместа трябва да е гъста. След като се сгъсти и добие гладка консистенция, добавете към тенджерата със зеленчуците и разбъркайте, за да се смесят добре.
Варете за 5 минути, подправете със сол и пипер на вкус.Добавете 2-те супени лъжици нишесте, разбъркани с 1/4 чаша вода, ако супата се нуждае от още гъстота, като прибавяте на тънка струя и разбърквате непрекъснато. Варете още 5 минути.
Поднесете супата с накълцан магданоз, пресен лук или люти чушлета.