заешко месо - от 1 заек
лук - 2 глави кромид
праз - 2 стръка
чесън - 2 цели глави
моркови - 3 броя
гъби - 300-400 г
вино - 1 к.ч.
сол
зехтин - 4 с.л.
черен пипер - няколко цели зърна
целина - 2 стръка
магданоз - 1/2 връзка
мащерка - 1/2 връзка, на око
маслини - 100 г, по желание
брашно - 1 к.ч. за соса
доматено пюре - 3-4 с.л. за соса
червен пипер
вино - 1 ч.ч.
Махнете кокалите на заешкото месо и го разрежете на парчета. Загрейте зехтин и го изпържете равномерно за малко.
Нарежете праза, лука, морковите и гъбите. Посолете зеленчуците и ги задушете за няколко минути в същата мазнина, като прибавите и виното. Овкусете с черен пипер и зелените наситнени подправки.
На дъното на гювеч изсипете зехтина от пърженето.
Сложете ред заешко, ред зеленчуци, маслини по желание и редувайте до изчерпване на продуктите. Добавете 2 леко почистени цели глави чесън.
Размийте брашното на каша с малко вода, червен пипер и го излейте в гювеча.
Изсипете още 2 ч.ч. вода или чаша вино, разредено с чаша вода. Похлупете ястието и го сложете в студена фурна.
Първо печете на до 200 градуса, за да заври и после намалете на 180 градуса да се пече за час и половина.