Даже готвачите ще ви завиждат за тази рецепта: Вчера съм го правила два пъти, толкова е вкусно!

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Даже готвачите ще ви завиждат за тази рецепта: Вчера съм го правила два пъти, толкова е вкусно!
Даже готвачите ще ви завиждат за тази рецепта: Вчера съм го правила два пъти, толкова е вкусно!
8329
Източник: За Жената
Даже готвачите ще ви завиждат за тази рецепта: Вчера съм го правила два пъти, толкова е вкусно!
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Много вкусен специалитет с кайма, картофи и зеленчуци. Дори и най-добрите готвачи ще ви завидят за този обяд.

Запишете тази рецепта, защото няма да я намерите в нито един ресторант. Ето какво ви трябва за вълшебната Шарена мусака:

Шарена мусака

НЕОБХОДИМИ СЪСТАВКИ: 

  • 4 средни картофа
  • 30 г масло (около 1 супена лъжица)
  • 100 г настъргано сирене чедър или на вкус
  • подправки: черен пипер, сух джоджен, сол

ЗА ПЛЪНКАТА: 

  • 500 г кайма
  • 1 червена чушка
  • 4 зелени чушки
  • 1 средно голяма глава лук
  • 3 скилидки чесън
  • 2 средно големи домата
  • 30 мл зехтин (около 3 с.л.)

ОСВЕН ТОВА: 

  • 2-3 супени лъжици доматено пюре (25 г)
  • 1 чаша вода (200 мл)
  • подправки: черен пипер, кимион, мащерка, червен бахар, червен пипер, сол

ЗА ПОРЪСВАНЕ:

  • 150 г настъргано сирене чедър или друго лесно топимо сирене
  • 1-2 връзки магданоз

ПРИГОТВЯНЕ:

Нарежете картофите на кубчета и ги сварете в тенджера с вода и малко сол. Когато омекнат се прецеждат и се оставят да изстинат.

варени картофи

Снимка: YouTube

През това време нарежете зеленчуците. Червената и зелената чушка се нарязват на малки кубчета, както и лукът и доматите.

нарязани чушки

Снимка: YouTube

Можете да пресовате скилидките чесън през преса или да ги нарежете на ситно. Вземете тиган и налейте малко зехтин. Включете котлона на среден котлон и сложете месото да се запържи.

С периодично разбъркване изчакайте месото да посивее и течността да се изпари от него.

кайма с лук

Снимка: YouTube

След това добавете лука и чесъна и гответе, докато лукът омекне напълно. Ако искате вкусът на лука и чесъна да е по-наситен, запържете ги преди да добавите месото.

След това добавете чушките, запържете ги за кратко докато омекнат и накрая добавете домата, защото той трябва да се готви най-кратко.

домати в каймата

Снимка: YouTube

Подправете на вкус със сол, черен пипер, червен пипер, кимион, суха мащерка... Добавете 2-3 супени лъжици доматено пюре и налейте 1 чаша вода.

зеленчуци с кайма

Снимка: YouTube

Вместо доматено пюре можете да сложите 1 чаша доматен сос. Разбъркайте, докато всичко се смеси добре и се сгъсти. Оставете да къкри на тих огън, докато приготвите варените картофи.

картофи за пюре

Снимка: YouTube

Картофите се намачкват без бучки, след което се добавят маслото, 100 г настърган кашкавал и подправки на вкус (сол, черен пипер, сух джоджен) и се намачкват до еднородна смес.

Опитайте на вкус, за да не слагате много сол, защото и месото е солено. Пригответе си огнеупорни формички или глинени, а ако нямате, може да изпечете всичко в правоъгълен огнеупорен съд, след което да нарежете на парчета.

пюре в глинен съд

Снимка: YouTube

Намаслете дъното и стените на съда за печене и разпределете равномерно пюрето по дъното.

Изпекох в 4 формички и разделих пюрето и месото на четири части. Загладете пюрето, което служи за основа.

кашкавал върху каймата

Снимка: YouTube

Отгоре се разпределя месото и се поръсва с настърган кашкавал, след което се пече в загрята на 200 градуса фурна за 20 минути. Гарнирайте със ситно нарязан пресен магданоз.

шарена мусака

Снимка: YouTube

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft