За тутманика и баницата всички си знаем - само като ги споменеш и вече знаеш, че ще е вкусно! Но в света на тестените изделия има още много видове вкусотии от тесто, които не само ще ви скрият шапката, ами ще ви накарат напълно да забравите за горните две "клишета". Днес сме ви приготвили една наистина Царска масленица със сирене - пухкаво тесто, ароматно сирене и истинска въздушна експлозия от вкус! Ако досега не сте правили масленица , значи сега е моментът.
Царска масленица със сирене
Продукти:
около 900 гр.бяло брашно
1 кубче жива мая
300-400 мл топла вода
1 с.л.захар
1 с.л.сол
2 с.л.оцет
1 с.л.олио
2 яйца
около 400 гр.сирене
За топене на тестото:
около 50 гр.разтопено масло
100 мл олио
3-4 с.л.мас
За намазване:
1 жълтък
За наръсване:
по желание - сусам
Приготвяне:
Най-добре е да извадите предварително всички продукти на стайна температура поне няколко часа преди приготвянето на масленицата.
Първо пресейте хубаво брашното, добавете размитата в малко топла вода мая със захарта, солта, оцета, олиото и яйцата.
Добавяйки останалата топла вода, замесете меко тесто (водата не трябва да е вряла, а леко затоплена).
Омесеното тесто разделете на 6 части (всяка тежи около 230 г), оформете ги като топки, поръсете обилно с брашно и ги оставете да втасват на топличко.
Към олиото прибавете разтопената мас и маслото, и хубаво разбъркайте.
Щом тестото втаса, вземете парче по парче и топете всяка топка в сместа от трите вида мазнина.
Поръсете с натрошеното сирене. Похлупете с втора разтеглена кора и завийте двете на руло, започвайки от центъра на тавата.
Така оформете общо 3 рула от тестото. Всяко едно усучете и след това завийте на охлюв, като баница, като съедините краищата на усуканите рула.
Оставете масленицата да втасва още 10 минути, намажете я с жълтък и я поръсете със сусам.
Печете около 30- 40 минути във фурна, загрята до 180-200 градуса.
Да ви е сладко!