Дали знаете тайната на перфектното пюре? Вижте я!

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Полезни съвети
Дали знаете тайната на перфектното пюре? Вижте я!
56983
Снимков материал: pixabay.com
Дали знаете тайната на перфектното пюре? Вижте я!

Рядко, но има случаи, когото не се харесва пюрето от картофи , и кой знае как да приготви меко пюре, без бучки, с добра консистенция и съотношение? Ако пюрето се превърне в лепкава смес или съвсем няма вкус, време е да се запознаете с десетте най-често срещани грешки и как да ги избегнете в подготовката.

1. Грешка: Използвате грешен вид на картофи

С оглед на варенето, картофите в готвенето могат да се разделят на три вида: твърди сортове, които не се размекват лесно, средно твърди, които стват сравнително твърди и меки, които омекват и се разпадат лесно. Най-добрият избор за пюре са средно твърдите картофи, защото те имат повече нишесте така ще бъдат по-кремообразни.

2. Грешка: нарязвате ги на различни части

Ако нарежете картофите на неравни парчета, тогава няма равномерно да се сготвят и по-големите парчета няма да бъдат достатъчно меки, а по-малките разкашкани. По този начин никога няма да получите перфектно кремаво пюре. Затова еднакво нарежете картофите, поставете ги в студена вода, нека къкрят, докато еднакво не омекнат.

3. Грешка: Прекалено или недостатъчно сготвени картофи

Прекалено сготвените картофи са бледи и доста ужасни. Недостатъчно сготвените картофи са твърде зърнести и от тях трудно се получава гладко пюре. Идеално сготвените картофи ще познаете по това, че с остър нож плавно преминавате през тях.

4. Грешка: Използвате мискер

Важно е да знаете, че картофите са богати на нишесте, което означава, че не трябва прекалено да се миксират. Ако използвате мискер или пасатор, нишестето ще се сгъсти и се превръща в лепкава смес.

5. Грешка: Твърде много силно мачкате картофите

Дори и ръчно да ги мачкате, може да прекалявате с това. Когато добавите мляко, сметана или масло, разбърква се леко, докато съставките не се съединят.

6. Грешка: Използвате студено масло, мляко или сметана

Ако ги сложите на стайна температура, по-добре ще се смесят с картофите.

7. Грешка: Добавяте твърде много течност

Можете да добавите малко сметана или мляко, но трябва да внимавате за количеството, не искате да получите супа от картофи, вместо пюре.

8. Грешка: Не сте добавили достатъчно масло

Известната рецепта за пюре от картофи на Джоел Робучон казва, че картофите и маслото трябва да се поставят в съотношение едно към две. Ако не сте доволни от вкуса на пюрето, не сте внимавали на количеството.

9. Грешка: Не сте сложили достатъчно сол

И най-добре намачканите картофи, с перфектно количество масло, ще продължат да бъдат лоша смес, ако не добавите сол.

10. Грешка: Изсушавате пюрето

Това е добре, макар и не съвсем препоръчително. Но тъй като не е добре да се сервира студено, ще трябва да се затопли и следователно да се грижите да не го изгорите. Има два начина за това: да го поставите върху съд с вряща вода или просто да добавете горещо мляко.

Редактор: Ясен Чаушев
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft