Това определено е най-сочният шоколадов сладкиш , който някога сте опитвали! При това е лесен за приготвяне: смесете всички съставки, изпичате и заливате с вкусния шоколадов сироп. Именно той придава на сладкиша Дама Пика божествения вкус. Като контраст с неговия цвят и текстура, може да го украсите с разбита сметана.
Шоколадов сладкиш Дама Пика
Продукти:
500 мл кисело мляко
100 мл олио
250 г захар
300 г брашно
2 чаени лъжички сода бикарбонат
2 супени лъжици какао
форма за печене 22x30 см + масло за намазване
За соса:
150 мл прясно мляко
200 г масло / маргарин
150 г захар
100 г шоколад за готвене
За украса:
200 г бита сметана
200 мл студено мляко
Приготвяне:
В по-дълбока купа сложете половин литър кисело мляко със стайна температура, 100 мл олио и 250 г захар, след което разбъркайте добре съставките с бъркалка. Разбъркайте, докато захарта се разтопи.
След това постепенно добавете брашното, като непрекъснато бъркате с бъркалка. Добавете две чаени лъжички сода за хляб и две супени лъжици какао на прах.
Намажете хубаво тава с размери 22х30 см с масло или маргарин, след което изсипете получената смес в нея. Разклатете формата, за да се разпредели добре, след това го изпечете в предварително загрята фурна на 180 градуса за 40 минути. Оставете изпечения сладкиш настрана да се охлади.
За соса: Сложете 150 мл мляко, 200 г масло, 150 г захар и 100 г шоколад на кубчета в тенджера на огъня. Загрейте на слаб огън, докато съставките се разтопят и се получи гладка смес. Изключете котлона веднага щом заври, сосът трябва да е готов.
Залейте равномерно студения шоколадов сладкиш с горещия шоколадов сос и го оставете настрана, за да попие напълно.
Междувременно разбийте сметаната: Разбъркайте 200 г течна сметана с 200 мл студено мляко от хладилника. Бийте с миксера, докато получите твърди връхчета. Нарежете сладкиша на кубчета и украсете с разбита сметана върху всяко кубче. Подробностите за процедурата можете да видите във видеото: