Датски козунак (Paasbrood)

вход през zajenata.bg
Датски козунак (Paasbrood)
admin
Добавена от: admin
8522
Източник: zajenata.bg
Ключови думи:
Тип ястие:
Вид меню:
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal
Необходими продукти

1/2 чаша топло прясно мляко
2 ч.л. суха активна мая
1 с.л. захар
1 3/4 чаши брашно, пресято
1/2 ч.л. смлян кардамон
1/2 ч.л. смляна канела
щипка сол
кората от 1 лимон, фино настъргана
кората от 1 портокал, фино настъргана
1 яйце, леко разбито
30 гр. разтопено масло
1 чаша смес от стафиди, червени боровинки и сушени смокини (смокините нарязани на малки парченца
1/2 чаша пудра захар

Бадемова паста:
2/3 чаша бадемово брашно (или фино смлени бадеми)
2 жълтъка
1/2 чаша захар
1 ч.л. лимонов сок
1 ч.л. есенция ванилия
1 ч.л. лимонова кора
 

Смесете топлото мляко, маята и 1 с.л. захар в малка купа и оставете настрана за около 10 минути, докато образува пяна (ако температурата е ниска, на маята ще е необходимо по-дълго време да се активира. В голяма купа пресейте брашното с кардамона, канелата и добавете ситно настърганите лимонова и портокалова кора. Когато маята шупне, прибавете я към купата с брашното, заедно с разбитото яйце и разтопеното масло. Първоначално бъркайте с лъжица, след това обърнете върху леко набрашнен плот и месете, докато тестото стане меко и еластично (около 10-тина минути). Намазнете леко купа с размер, поне двойно по-голям от този на тестото, сложете вътре тестото и покрийте с прозрачно фолио. Оставете на топло място да втаса – около 1 час (трябва да удвои размера си). Докато тестото втасва, пригответе бадемовата паста – смесете фино смлените бадеми, жълтъците, лимоновия сок, ванилията и лимоновата кора в купа и с ръка омесете на тесто – докато стане гладко. Разделете бадемовата смес на две и оформете на фитили с дължина около 10-15 см., увийте в прозрачно фолио и поставете във фризер, за да се стегне. След като тестото удвои обемма си, премесете го, като добавите вътре плодовете (добавяйте по 1/4 чаша и месете, докато всяка порция се поеме напълно, след това добавете следващата). Разделете тестото на две, разточете всяка половина на четириъгълник с дължина около 10-15 см., поставете по средата на всеки приготвените бадемови фитили и завийте тестото на руло, като прищипвате краищата, така че да не излезе плънката. Внимателно усучете двете рула едно с друго, като защипете заедно краищата им и ги поставете върху покрита с хартия за печене тавичка. Покрийте добре с прозрачно фолио и оставете на топло за 1 час, докато втаса отново. Загрейте фурната на 200 C, изпечете козунака за 10 минути на силна фурна, след това я намалете до 180 градуса и печете още 20 минути, или докато стане златисто-кафяв на цвят. Извадете от фурната и внимателно поставете върху кухненска решетка (приплъзвайки) и оставете да изстине за 15 минути. След това поръсете с 1/2 чаша пресята пудра захар.
Оставете плитката да изстине още 15 минути и прехвърлете върху плато или дъска за сервиране, порасете с още пудра захар и нарежете!  

Рецепти
салати
супи
предястия
сандвичи
гювечета
още
пици
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft