Да подсладим Коледата с тази невероятна шоколадова баклава с орехи и сусам: щом опитате първото парченце, ще искате още и още

вход през zajenata.bg
За Жената
Рецепти за готвене
Десерти
Да подсладим Коледата с тази невероятна шоколадова баклава с орехи и сусам: щом опитате първото парченце, ще искате още и още
Да подсладим Коледата с тази невероятна шоколадова баклава с орехи и сусам: щом опитате първото...
admin
Добавена от: admin
26770
Източник: zajenata.bg
Ключови думи:
Тип ястие:
Вид меню:
Да подсладим Коледата с тази невероятна шоколадова баклава с орехи и сусам: щом опитате първото парченце, ще искате още и още Десерти
Да подсладим Коледата с тази невероятна шоколадова баклава с орехи и сусам: щом опитате първото парченце, ще искате още и още
Добави в
Мойте Рецепти
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal
Необходими продукти

2 големи пакета готови кори за баница (24 слоя)
375 гр. масло (маргарин)
400 гр. счукани орехи
100 гр. сусам
100 гр. кокос
100 гр. млечен шоколад
5 гр. канела
За сиропа:
6 чаши захар
4 чаши вода
няколко капки лимонов сок

Горещо ви препоръчваме да приготвите тази баклава за празника, тъй като не е никак трудна, няма да ви отнеме много време, а вкусът й е прекрасен - със сигурност няма да се заситите с едно парче, а ще искате още и още. Ароматът на орехи, канела, кокос, сусам, шоколад и масло е упояваща и ще погъделичка небцето ви приятно. 
1. Първо сложете маслото в тиган на умерен огън да се разтопи. 
2. Смелете орехите по-едро, а шоколада настържете на дребната страна на рендето. 
3. В купа смесете смлените ядки, настъргания шоколад, кокоса, сусама и канелата, и разбъркайте добре. 

шоколадова баклава с орехи и сусам
4. Получената плънка разделете на 4 равни части. 
5. Готовите кори разделете на купчини по 6 - от 2-те опаковки трябва да излязат 24 кори (по 12 в опаковка). 
6. Сложете на плота една кора, поръсете я с малко масло, след което навсякъде върху кората поставете по малко от плънката (първо разделете плънката на 4 части, след това - всяка част на 6 части, за да стигнат за всички кори). Над плънката сложете още една кора, накапете я също с масло и отново поръсете от плънката. Повторете процедурата с останалите 4 кори. 
7. Така оформените кори завийте на стегнато руло, след което внимателно с нож го нарежете на кръгове с дебелина 1,5 см. Кръговете внимателно подредете в тава за печене, предварително намазана с масло. 
8. Процедурата се повтаря и с останалите 3 части от по 6 кори. 
9. Включете фурната на 170 градуса, когато навиете и последното руло. След като сложите всички охлювчета (кръгчета) в тавата, наръсете цялата баклава с останалото масло. 

шоколадова баклава с орехи и сусам 1
10. Поставете баклавата във фурната и я печете, докато получи златисто-кафяв цвят от двете страни. 
11. В същото време поставете захарта и водата в тенджера на огъня. Добавете няколко капки лимон (по желание) и след като започне да ври, оставете на котлона 5 минути. 
12. Залейте баклавата още докато е гореща с горещия сироп и оставете да се охлади. 
13. След като баклавата изстине, обърнете внимателно всяко парченце на другата страна и оставете да престои още 20 минути в сиропа. След това може да поднесете. Добър апетит!

ЗАБЕЛЕЖКА:
1. Покрийте корите, които не използвате в момента, с влажна кърпа, за да не съхнат. 
2. Мерителната чаша е от 250 мл.

Рецепти
салати
супи
предястия
сандвичи
гювечета
още
пици
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft