Всички сме чували за мощните свойства на канелата - използват я за сваляне на високо кръвно, а в комбинация с мед например е чудесен начин здравословно да се разделим с 2-3 излишни килограма. Но както всички полезни неща, канелата също е нож с две остриета.
Два са видовете канела , които можем да открием на пазара.
Има обаче нещо, което всички трябва да знаят. Ако канелата се консумира в големи количества, може сериозно да навреди на здравето на човек. Това се дължи на съдържащото се в нея вещество кумарин, използвано най-вече в парфюмерията. Ето и няколко причини защо трябва да сведете до минимум използването на този вид канела:
1. Може да увреди черния дроб
Вече споменахме, че приемът на кумарин в големи количества може да се окаже опасен за здравето на човек.
2. Създава риск от афти и рани в устата
В този вид канела се съдържа веществото цинамалдехид. Именно то е способно да предизвика алергични реакции при някои хора. Разбира се, ако консумирате минимални количества от подправката, тя няма да ви навреди. В случай, че приемете по-големи количества, може да се стигне до алергична реакция, например: пъпки в лигавицата на устата, подуване на езика и други.
3. Драстично спадане на кръвното налягане
Хората, които имат проблеми със сърцето, са наясно с това, че съставката е пръв помощник при свалянето на кръвното налягане. Тази подправка имитира ефекта на инсулин. Това е хормон, помагащ на захарта да се обработи от клетките. Ако обаче приемете голямо количество канела, кръвното може да падне до опасно ниски граници. Когато добавяте подправката в сладкишите, внимавайте много с количествата.
4. Влиза във взаимодействие с някои медикаменти
Счита се, че канелата е способна да повлияе върху медикаменти за сърце и черен дроб. Тя може да усили страничните им ефекти или пък да взаимодейства на част от тях.