Вникването в сложната връзка между кръвната захар и наддаването на тегло разкрива връзка, която често се влияе от неочаквани диетични избори.
Въпреки че влиянието на рафинираните захари и преработените въглехидрати върху кръвната захар е добре известно, не бихте подозирали, че виновниците се крият в на пръв поглед безобидни храни, пише "She find".
Някои привидно безобидни храни всъщност могат да повишат нивата на кръвната захар , което води до нежелано наддаване на тегло. Разбирането на този сложен баланс е от решаващо значение за поддържането на оптимално здраве.
Мишел Съри, експерт по проекта Ehealth, откри две неочаквани „здравословни“ храни, които могат да допринесат за висока кръвна захар и наддаване на тегло.
Плодови кисели млека
Ароматизираните кисели млека без мазнини, които често се смятат за по-здравословен избор, могат неволно да допринесат за високи нива на кръвната захар и наддаване на тегло. Въпреки че тези кисели млека се рекламират като нискомаслени, техният вкус често се подобрява чрез добавяне на значителни количества захар.
Високото съдържание на захар, съчетано с липсата на мазнини, може да доведе до бърз скок на кръвната захар, предизвиквайки инсулинов отговор, който може да насърчи натрупването на мазнини. Освен това липсата на мазнини може да компрометира ситостта и потенциално да доведе до преяждане.
Зърнени храни
Въпреки че мнозина смятат зърнените култури за „здравословни“ и питателна опция за закуска, някои могат да допринесат за скокове на кръвната захар и потенциално наддаване на тегло. Някои привидно здрави зърна могат да съдържат скрити захари и рафинирани въглехидрати, което може да доведе до бързо повишаване на нивата на кръвната захар след консумация. Този скок предизвиква инсулинов отговор, който с течение на времето може да допринесе за наддаване на тегло и инсулинова резистентност.
„Много зърнени храни, етикетирани като здравословни, включително тези с добавени плодове или аромати, съдържат 10-20 грама захар и 200-300 калории на порция. „Добавените захари и ниското съдържание на фибри в зърнените храни могат да причинят бърз скок на кръвната захар и по-висок общ прием на калории“, заявява тя.