За около 25 мини-кексчета (или 10-тина по-големи):
150 гр. домати
150 гр. брашно
10 гр. бакпулвер
3 яйца
3 с.л. кисело мляко
50 гр. настъргано (намачкано) меко сирене (Грюер или подобно)
3 с.л. зехтин
10-12 сушени доматчета, накълцани
2 щипки сол
1/4 ч.л. прясно смлян черен пипер
2 с.л. нарязани листенца босилек
Загрейте предварително фурната на 180°C.
Обелете доматите. За да ви е по-лесно, разрежете на кръст връхчето на всеки домат и го потопете в купа с вряща вода за около 1-2 минути. Така обвивката ще се отстрани много лесно. Пюрирайте доматите в блендер. Разбийте яйцата до пухкава смес. Добавете млякото и зехтина и размесете добре. В отделна купичка смесете брашното, бакпулвера, солта и пипера. Пресявайки, добавете сухата смес към яйчената. Прибавете сиренето и двата вида домати. Омесете добре. Сипвайте от сместа във формички за мини-мъфини (предварително покрити с хартиени обвивки) и печете за 20-25 минути. Оставете мъфините да се охладят.
Приготвяне на топинга:
Смесете босилека и пипера с намачканото сирене. Украсете кексчетата с този топинг и малко листенце босилек.