Двойно шоколадов чийзкейк

вход през zajenata.bg
За Жената
Рецепти за готвене
Десерти
Двойно шоколадов чийзкейк
Двойно шоколадов чийзкейк
admin
Добавена от: admin
42702
Източник: zajenata.bg
Ключови думи:
Тип ястие:
Вид меню:
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal
Необходими продукти

За основата:
250 гр брашно
щипка сол
125 гр масло
2-3 с.л. ледено студена вода
За чийзкейка:
малко стопено масло
по 50 гр. кафяв и бял шоколад, настърган и изстуден, за декорация
150 гр тъмен шоколад, около 70 % какао, накълцан
750 пълномаслено крема сирене, със стайна температура
250 гр фина захар
1 ч.л. ванилова есенция
2 големи яйца
подходяща форма с подвижно дъно с диаметър 23 см

Пресейте брашното и солта в голяма купа. Прибавете маслото и с помоща на ножове започнете да "кълцате" сместта докато се получат трохи. Прибавете 2-3 лъжици вода и омесете леко, за да получите тесто. След това преместете тестото върху набрашнена повърхност и леко омесете. Оформете топка, леко я притиснете надолу. Увийте в прозрачно домакинско фолио и оставете за поне 30 минути в хладилника преди да го разточите.
Изсипете бисквитената основа в тавичката, притиснете леко като същевременно разпределите равномерно. Печете в предварително загрята на 180°С градуса фурна за 15 минути. Извадете и отново леко притиснете към дъното. Оставете да изстине напълно.
Намалете температурата във фурната на 160°С градуса.
Когато основата изстине напълно, леко намазнете страните на формата с малко разтопено масло и оставете да се изстуди докато маслото се стегне. Шоколада смесете с 50 мл вода и сложете на водна баня, докато се разтопи. Трябва да разбърквате от време на време. Когато е гладък и разтопен, оставете на топло.
Смесете сиренето и захарта и разбийте с миксер или дървена лъжица до кремообразна и мека смес. Смесете яйцата и ванилията в отделна купа и разбъркайте добре. Прибавете към сиренето и леко разбъркайте до еднородна смес, без да прекалявате с разбиването. Изсипете 250 мл от сместа в кана, а останалото изсипете върху основата.
Прибавете топлия и разтопен шоколад към сместа в каната и разбъркайте. Изсипете получената тъмна смес зигзагообразно или на спирала върху чийзкейка. С дръжката да дървена лъжица или шиш направете красиви шарки.
Печете за 20-25 минути, или докато леко се надигне по краищата, а в средата е още доста мек. Внимателно извадете да изстива в тавата върху решетка. Леко минете около краищата с остър нож, за да ги освободите. Оставете да изстива бавно на топло, а после да се изстуди в хладилника поне за 3 часа. Преди да сервирате, украсете кейка с шоколадовите стружки. 

Рецепти
салати
супи
предястия
сандвичи
гювечета
още
пици
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft