Поради карантината много хора се научиха да готвят и изпробваха какви ли не рецепти. Затова преди няколко месеца помогнах на моята приятелка да подготви лакомства за рождения й ден. Всичко щеше да се оправи, но когато се наложи да сготвим десерт, фурната беше заета с месо . Не останахме изненадани и приготвихме кексът в тенджера, искам да ви кажа, че стана божествен .
Това беше смел експеримент, но се радвам, че го изпробвахме. Сега рецептата за кексче в тиган на котлона винаги ще ми помога в такива ситуации. Не мислете, че е трудно: просто смесихме съставките, сложихме тенджерата на котлона и забравихме за нея в следващия половин час. Гостите не повярваха, когато им казахме!
Съставки
Яйце 3 бр.
Захар 1 чаша
кисело мляко 1 чаша
Слънчогледово олио 0,5л
Бакпулвер 10 g
Пшенично брашно 2 чаши
Какао на прах 2 с.л.
Масло 50 гр
Фъстъчена паста или течен шоколад на вкус
Ванилия на вкус
Подготовка
Разбийте яйцата и захарта до гладкост. Добавете ванилията, растителното масло, чаша мляко, пресейте брашното и разбъркайте. Добавете бакпулвера и замесете тестото.
Разделете тестото наполовина. Добавете в едната част какаото, за да направите шоколадовата част от тестото
Намажете тенджера с олио и леко поръсте с брашно, за да не залепне кекса. Поставете чашата в центъра. Изсипете шоколадовото и бялото тесто в тавата.
Поставете тенджерата на умерен огън, покрийте с кърпа и капак. Сгънете краищата на кърпата, така че да не изгори. Гответе 5 минути и след това включете котлона на най-ниската степен. Кексчето ще бъде готово след 40 минути.
На дъното ще изгори малко, но това да не ви притеснява. За съжаление това не може да бъде избегнато. Просто го отрежете, когато кексът се охлади.Накрая отгоре сложете течен шоколад за украса или пък пудра захар, може и различни видове сушени плодове, всичко зависи от вашия вкус