Традиционно, ден преди Гергьовден цената на агнешкото удари нов таван. Ще можем ли да си позволим агнешко на трапезата тази година? Нека видим:
Българското месо е налично основно в бутиковите месарници, където цената му чукна близо 30 лв.
Селски събори
Агнешкото на щандовете на супермаркетите започна да се появява едва 3 дни преди Гергьовден, а в края на април родно месо предлагаше само една българска верига за близо 27 лв. за кг.
Чакаме да мине и 24 май, денят, в който се отбелязват много селски събори и когато има масово търсене на агнета. Тогава ще е ясно имаме ли непродадени животни, каза пред „Телеграф“ Симеон Караколев шеф на НОКА от асоциацията на овцевъдите. Проф. Иван Станков от НОКА пък припомни, че през 2022 г. са останали в кошарите ни около 20 хил. наши агнета.
Мирис на риба
Обяснимо е, че македонското е по-евтино. То влиза през границата за около 16 лв. за кг. Колегите там имат право да дават на животните трупно брашно, от което храната им излиза по-евтина, коментира зоотехникът и овцевъд Методи Лаков пред „Телеграф“. Той обясни, че затова понякога македонското агнешко има силна миризма на риба. Имало е случай, в който клиент е върнал цяло опечено агне с тавата в голям супермаркет в Монтана, защото му смърдяло, разказа той. Лаков допълни, че ако се дадат пасища на фермерите, българското може да излиза по-евтино.
Скоро агнешкото ще стане деликатес, непрекъснато стадата намаляват в страната. Преди 10 г. в селото имаше във всяка къща по 2 или 3 овце, сега в село Владимирово останахме двама с малки стада, разказа зоотехникът. Според него българите купуват агне основно за Великден, а ромите са най-многобройните клиенти за Гергьовден.