Ден преди Гергьовден: Цената на агнешкото удари нов таван

вход през zajenata.bg
За Жената
Любопитно
Ден преди Гергьовден: Цената на агнешкото удари нов таван
6660
Източник: telegraph.bg
Снимков материал: pixabay.com
Ден преди Гергьовден: Цената на агнешкото удари нов таван

Традиционно, ден преди Гергьовден цената на агнешкото удари нов таван. Ще можем ли да си позволим агнешко на трапезата тази година? Нека видим:

Българското месо е налично основно в бутиковите месарници, където цената му чукна близо 30 лв.

Това установи „Телеграф“ след обиколка на столични търговски вериги и квартални месарници. В големите магазини се предлага само месо, внос от СР Македония, с около 10 лв. по-евтино. Нали са си наши хора, какво толкова, пошегува се управител пред „Телеграф“. Нашите животновъди продават от обора цяло агне от 25 кг, заклано и одрано, плюс главичка и комплект за дроб сърма за по 12 лв. за кг.

Селски събори

Агнешкото на щандовете на супермаркетите започна да се появява едва 3 дни преди Гергьовден, а в края на април родно месо предлагаше само една българска верига за близо 27 лв. за кг.

Чакаме да мине и 24 май, денят, в който се отбелязват много селски събори и когато има масово търсене на агнета. Тогава ще е ясно имаме ли непродадени животни, каза пред „Телеграф“ Симеон Караколев шеф на НОКА от асоциацията на овцевъдите. Проф. Иван Станков от НОКА пък припомни, че през 2022 г. са останали в кошарите ни около 20 хил. наши агнета.

Мирис  на риба

Обяснимо е, че македонското е по-евтино. То влиза през границата за около 16 лв. за кг. Колегите там имат право да дават на животните трупно брашно, от което храната им излиза по-евтина, коментира зоотехникът и овцевъд Методи Лаков пред „Телеграф“. Той обясни, че затова понякога македонското агнешко има силна миризма на риба. Имало е случай, в който клиент е върнал цяло опечено агне с тавата в голям супермаркет в Монтана, защото му смърдяло, разказа той. Лаков допълни, че ако се дадат пасища на фермерите, българското може да излиза по-евтино.

Скоро агнешкото ще стане деликатес, непрекъснато стадата намаляват в страната. Преди 10 г. в селото имаше във всяка къща по 2 или 3 овце, сега в село Владимирово останахме двама с малки стада, разказа зоотехникът.  Според него българите купуват агне основно за Великден, а ромите са най-многобройните клиенти за Гергьовден.

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft