Сезонът на ягодите е официално открит. Накрая изчакахме момента, в който има изобилства от тях, за да си хапнем от любимите плодове. Време е и за кулинарни открития. Колко вкусни неща мога да се пригтовят с тях, затова и решихме да ви споделим тази чудна рецепта за лек десерт.
Ако искате нещо леко и умерено сладко, този десерт е точно това, което търсите. Освен това се готви лесно. Нежното желе се топи в устата, оставяйки приятен послевкус. Лакомството с горски плодове изобщо не е сезонно. Може да се направи и от замразени ягоди. И дори през зимата да усетете вкуса на лятото.
Съставки
Сметана 700 g
желатин 2 с.л.
Мляко 100 мл
захар 180-200 g
Ванилова захар 1 супена лъжица
ягоди 300 g
вода 100 мл
Приготвяне:
Изсипете 1 с.л желатин с мляко, а втората не пълна, със студена преварена вода. Оставете да набъбне за 15-20 минути.
Почистите ягодите. Смелете ги с 3 с.л. захар с помощта на блендер.
Разтворете желатина във вода на водна баня. Когато изстине, изсипете тънка струя в ягодовото пюре. Разбъркване. Отделете 8 с.л. желе.
Разбийте с миксер заквасената сметана (18-20% масленост) заедно с останалата захар и ваниловата захар.
Разтопете желатина в млякото на водна баня. Въведете охладения желатин в заквасена сметана, без да спирате да разбивате.
Поставете кремчето на пластове в купички. Оставете за 15 минути във фризера. След това напълнете слой от ягодово желе, поставете отново във фризера за 15 минути.
Завършете всичко със заквасена сметана, а отгоре разстелете 2 с.л. ягода. Направете петна по повърхността с пръчка. Поставете желето в хладилник за 2-3 часа до пълното му втвърдяване.
Изкусни майстори могат да нарисуват цяла картина на повърхността на десерта. Чудесен начин да изненадате любим човек примерно. По-малко талантливи художници могат да украсят десерта с настърган шоколад или ягоди. Ще бъде чудесно!