Народната изпълнителка Деси Добрева зарадва почитателите си. При това с нещо много вкусно.
За целта певицата реши да сподели една от най-сладките й тайни.
Днес спретнах ето тези боровинкови мъфини със сметана и ягодки“, написа в личния си фейсбук профил изпълнителката. Тя поясни, че рецептата е част от книгата й „Лично и вкусно“.
Ето и рецептата за по-нетърпеливите от вас:
За мъфините /12 броя/:
- 300 г лимец брашно
- 1/4 ч.л. бурбонска ванилия на прах
- 1/4 ч.л. индийско орехче на прах
- 1/2 ч.л. джинджифил на прах
- 6 с.л. кокосова захар (или обикновена)
- 4 с.л. счукано ленено семе, накиснато в 150 мл вода
- 1 ч.л. сода, разтворена в 2 с.л. оцет
- 1 с.л. портокалови корички
- 1 с.л. лимонови корички
- 2 с.л. боровинки
- около 250-300 мл вода
За крема:
- 400 г заквасена сметана /20% масленост/ или 400 г маскарпоне, смесено с 3-4 с.л. кисело мляко (може цедено)
- 2 с.л. пудра захар
Начин на приготвяне:
1. Накисвате счуканото ленено семе в 150 мл вода за няколко минути да се сгъсти.
2. В купа разбърквате брашното с ванилията и другите подправки, лимоновите и портокаловите корички, боровинките, захарта и накиснатото ленено семе.
3. Добавяте разтворената сода в оцета и разбърквате.
4. Добавяте брашното и водата, разбърквате и смилате с пасатор до получаване на гъста хомогенна смес /кексово тесто/.
5. Печете в силиконови формички за кексчета с дупка по средата в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 30-35 минути. Проверявате кексчетата с клечка за зъби.
6. През това време разбърквате хубаво сметаната (или маскарпонето с киселото мляко) със захарта - получава се гъст крем.
7. Като се опекат кексчетата, охлаждате ги и с помощта на шприц пълните кексчетата като украсявате богато отгоре и отстрани, защото с повече крем е 100 пъти по-хубаво!
8. Отгоре турвате по една хубава ягодка!
Да ви е сладко! Очаквам ви на представянията на книгата ми "Лично и Вкусно" другата седмица в магазини "Зелен", където ще похапнем сладко и ще си похортуваме до насита!