Експерти от Испания, в проучване на 200 доброволци, установиха, че 82% от пациентите, заразени с коронавирус, имат една обща характеристика - дефицит на витамин Д.
Те свързват тази характеристика с повишен риск от инфекция с Covid-19.
Учените отбелязват, че дефицитът на витамин Д се открива най-често при мъже, заразени с коронавирус. Експертите са уверени, че витаминът осигурява устойчивостта на организма към инфекция с коронавирус и препоръчват включването на идентифициране и лечение на дефицит на витамин Д в мерките за превенция.
- Витамин Д принадлежи към мастноразтворимите витамини и се съдържа в някои храни. Предлага се и като хранителна добавка.
В кои храни ще намерим витамин Д?
За разлика от останалите витамини, в случая на витамин Д набавянето с храна е малко по-трудно, но не и невъзможно.
С най-високо съдържание са мазните риби (сьомга, тон, скумрия), черния дроб, яйчните жълтъци, гъбите (печурки, манатарки, шитаке), кравето масло и млечните продукти (прясно и кисело мляко, сирене, кашкавал).