Скъпи домакини, как използвате картофеното пюре, което ви е останало? Аз правя от него уникални картофени пръчици . Те са и красиви, и вкусни, хрупкави отвън и меки отвътре. Когато ми остане картофено пюре, което обикновено е 5-6 с.л., ето какво му добавям, за да приготвя най-вкусната закуска за децата у дома:
Вкусни картофени пръчици
Продукти:
5-6 с.л. картофено пюре
1 яйце
1/2 пак.бакпулвер
брашно - колкото поеме
олио за пържене
Приготвяне:
Към картофеното пюре добавям едно яйце и разбивам с вилица. След това добавям брашно и половин бакпулвер.
Добавям достатъчно брашно, за да не лепне тестото по ръцете, но същевременно да остане меко. След това набрашнявам добре плота, върху който изсипвам тестото и го оформям на руло.
Нарязвам на парчета с нож, овалвам ги на пръчици между дланите си и ги пускам в сгорещено олио. Олиото не трябва да е много горещо, за да не загорят преждевременно, затова изпържете пръчиците на умерен огън.
Може и да ги оваляте в галета преди пържене, но на мен ми харесват повече така.
Забележка: не добавяйте много брашно, тестото трябва да е меко, защото ще се получат твърди крокети.
Втори вариант: към пюрето се добавя задушено бяло месо с лук. След това вземете готови кори, на всяка трета сложете от плънката плънка и навийте. Получавате 4 рула. Намажете с олио и запечете до златисто жълто в добре загрята фурна. Накрая ги залейте със заквасена сметана и получавате вкусни банички.
Да ви е сладко!