Приготвя се риба, най-вече шаран , защото той е слуга на Свети Никола
Наближава 6-ти декември – Никулден , Ден на банкера, Ден на търговеца, Ден на моряците и рибарите, Ден на дарителя.
Според легендата Свети Никола, освен покровител на рибарите и мореплавателите, е покровител и на банкерите. Преди да го канонизират за светец той бил лихвар, който помагал на бедни и безпарични, като раздавал богатството си.
На Никулден се приготвя риба , най-вече шаран, защото той е слуга на светеца. Люспите се почистват внимателно, така, че да не падат на земята. Ако някоя люспа все пак падне, тя не трябва да се настъпва, защото според поверията, който я настъпи, ще се разболее или ще му се случи нещо лошо. Костите на рибата се събират и изгарят, закопават се в земята или се пускат в реката или морето.
Предлагаме ви една интересна и лесна за приготвяне рецепта за традиционен празничен Рибник :
Продукти: 1 кг брашно, 20 г мая, 1 бр. Яйце, 6 с.л. (60 мл) олио, 1 ч.л. (5 г) сол, 1 ч.л. (5 г) захар, 2 глави кромид лук, 1 бр. шаран (около 1.5 кг), черен пипер, 150 г орехови ядки, 1/2 връзка магданоз.
Маята се разтваря в 1 ч.ч. (200 мл) топла вода и се добавя захарта. В брашното се прави кладенче и в него се прибавят жълтъкът, солта, половината от олиото, замесва се, като постепенно се изсипва от маята до получаване на тесто, като за питка. Оставя се да втаса и с намазани с олио ръце се разделя на две части.
В намазана с олио тавичка се разстила едната част. Върху нея се изсипва предварително задушения в олио лук, върху него се поставят парчета от обезкостения шаран и обилно се поръсва с черен пипер, нарязаните орехови ядки и ситно нарязания магданоз. Отгоре се затваря с другата половина от тестото, набожда се с вилица и се пече при 200 градуса около 40 минути. След като е готово се поръсва с вода и се покрива с кърпа.