Ако и вие имате деца, които не искат да ядат зеле, то това ястие със сигурност ще се хареса на близките ви. Приготвя се лесно и можете да направите някои промени по ваш вкус. Ето какво ви трябва, за да похапнете сладко-сладко с уникалните Зелеви шницели :
Зелеви шницели
За кюфтетата:
- 500-600 г кайма
- 1 глава лук
- сол
- зеленчукова смес (италианска или вегета)
- черен и червен пипер на прах
- 2 скилидки чесън
За соса:
- 1 връзка пресен лук
- 1 връзка пресен копър/мирудия
- 5-6 супени лъжици заквасена сметана (гъсто кисело мляко)
- 2 малки лъжички доматено пюре/сос
И още:
- 1 зелка
- сол и черен пипер
- малко олио
- 3 картофа
- сол
- черен и червен пипер
- 2 скилидки чесън
- 4 супени лъжици олио
- 60 гр. настърган пармезан
- малко пресен магданоз + малко настърган пармезан
Приготвяне:
Изсипете каймата в по-дълбок съд, добавете ситно нарязан лук, ситно смлян чесън и подправки по ваш вкус. Разбъркайте добре сместа, за да се смесят всички съставки, след което я оставете в хладилника за половин час.
През това време пригответе соса: пресния лук и подправките нарежете на ситно, овкусете и смесете доматения сос със заквасената сметана (твърдото кисело мляко). Разбъркайте добре до гладкост.
Нарежете зелето на кръгчета с дебелина около 2 см. Поставете ги в тава, покрита с хартия за печене. Посолете ги и ги поръсете с черен пипер. След това от каймата оформете големи кюфтета и ги наредете върху зелето.
Поставете по едно кюфтер върху всяко парче зеле. Месото се намазва с 1-2 супени лъжици от белия сос. Трябва да е гъсто и да не се разпространява извън месото. Пече се в предварително загрята фурна на 180 градуса за 45 минути или до приятен загар.
Пригответе гарнитурата: нарежете картофите на големи парчета, например четвъртинки или осмини в зависимост от размера на картофите. Направете дресинга от посочените съставки, след което залейте картофите и разбъркайте.
Подредете ги в тава, покрита с хартия, на един ред, а не един върху друг, защото така ще се изпекат най-добре. Печете ги по 15-20 минути от всяка страна, в загрята фурна на 200 градуса. Преди печене ги поръсете с малко настърган пармезан, което ще им придаде допълнителен хрупкав вкус.
Накрая смесете ситно накълцания пресен магданоз с настърган пармезан, поръсете печените шницели със зеле, а с останалото поръсете печените картофи и разбъркайте. Насладете се на вкусния обяд.