Красотата на това шоколадово лакомство е, че може да се сервира веднага след като се приготви. Следователно приготвянето на торта може да бъде дори по-бързо и по-лесно, отколкото да търсите прилични сладкиши за чай в съответните магазини.
СЪСТАВКИ ЗА ТЕСТО
- 240 г брашно
- 2 яйца
- 280 мл кисело мляко
- 1 с.л.
СЪСТАВКИ ЗА КРЕМА
- 500 мл прясно мляко
- 180 г захар
- 10 г ванилова захар
- 2 яйца
- 50 г брашно
- 150 г масло
ПОДГОТОВКА
На първо място, изсипете кисело мляко в отделен съд, добавете содата. Разбъркайте и оставете за няколко минути, за да настъпи желаната реакция. След това добавете яйца, растително масло и захар. Смесете добре. Пресейте брашното заедно с какаото на прах като ги добавяте към сместа. Разбъркайте отново, така че масата да е хомогенна.
Полученото тесто „шоколад“ прехвърлете във форма (рецептата използва съд с диаметър 24 см). Печете във фурна, предварително загрята до 180 градуса, за около 35-40 минути. Не забравяйте да проверите готовността с дървено шишче.
След това преминете към приготвянето на крема. За да направите това, смесете захар, ванилова захар и брашно в дълбока тенджера. След това добавете пилешките яйца и разбийте до гладкост.
Изсипете половината (поне 500 мл) мляко в тенджера със сметана, разбъркайте и сложете на огъня. Загрейте сместа, като продължавате да я разбърквате енергично. След това изсипете другата половина от млякото и разбъркайте, докато кремът се сгъсти. Отстранете от котлона, добавете маслото и разбъркайте. Оставете крема да се охлади.
Приготвената малко по-рано "шоколадов" блат разрежете на две части, като предварително сте отрязали заобления връх. Поставете по -голямата част от вече охладения крем върху първия блат, загладете.
Покрива се с втория блат и се разпределя на равен слой останалия крем. От отрязания връх направете трохи, след като покриете страните и горната част на лакомството с тази трохи. Горната част може да бъде украсена, например, с ядки. Добър апетит!