Днес решихме да ви представим рецептата за тези вкусни, пухкави кексчета, които изчезнаха за минути. Дори мога да кажа, че станаха много по-вкусни, отколкото очаквах.
И тук ще ви споделя един трик за лесно отстраняване на костилките на маслините.
Поставям всички маслини върху дъска и натискам отгоре с дъното на подходяща чаша.
Ето и продуктите за тези чудни кексчета:
3 яйца
1 ч.ч. кисело мляко 1/2 ч.л. сода бикарбонат
10-15 броя маслини
2 супени лъжици олио
половин чаена чаша вода (може и газирана, но не е задължително; аз сложих обикновена)
5 филии хляб
около 100 грама кашкавал
сусам за поръсване
Начин на приготвяне:
Смесвам киселото мляко със содата. В подходящ съд разбивам яйцата с телена бъркалка. Добавям киселото мляко, олиото и водата. Разбърквам отново. След като съм отстранила костилките на маслините, ги нарязвам на малки парченца и ги прибавям към течната смес.
Добавям и настъргания кашкавал. Нарязвам филиите на малки кубчета. Подреждам формите за кексчета в подходяща тава и пускам фурната да загрее на 200 градуса. Слагам кубчетата хляб в течната смес и разбърквам няколко пъти с лъжица.
В никакъв случай не е необходимо да се прекалява с разбъркването, тъй като ще се получи нещо като каша, а ние не искаме това. Разпределям сместа в 12 формички. Поръсвам ги обилно със сусам и ги слагам в загрятата фурна.
Пека докато станат златисти.