6 тънки парчета бекон
4 наденички (с подправки)
1 глава лук, нарязана
2 скилидки чесън, ситно нарязани
1 зелена чушка, нарязана на ивици
сол, черен пипер
1 ч.л. чили на прах
1 ч.л. риган
1 ч.л. мащерка
1 ч.л. чубрица
2 домата, нарязани на кубчета
250 мл пилешки бульон от кубче
200 мл доматен сок
300 гр. скариди, предварително бланширани
Джамбалая е ястие, вдъхновено от френската и италианската кухня. Традиционно се приготвя от три части: първо - месо със зеленчуци, след това - ориз и накрая - скариди. Ето и точната рецепта:
Нарежете бекона на по-големи кубчета, а наденичките - на едри парчета. В голяма тенджера загрейте малко олио и поставете бекона. Оставете го да се запържи, докато стане хрупкав. Добавете наденичките, лука и чушката. Пържете, докато зеленчуците омекнат.
След това добавете подправките, ориза, доматите, доматения сок и бульона. Когато сместа започне да ври, намалете температурата и оставете да къкри, докато се свари оризът. Ако е необходимо, добавете още малко вода или бульон.
Щом оризът се свари, поставете скаридите, хубаво разбъркайте и изключете котлона.
Похлупете тенджерата с капак и оставете ястието да престои 5 минути, преди да сервирате.
- Сервирайте със ситно нарязан пресен магданоз .