Отделете 1 ч.ч. от млякото, а останалото сварете на бавен огън заедно с ванилията. След като заври, изключете котлона и оставете да изстине. В дълбок съд разбийте жълтъците заедно със захарта, добавете брашното (разбъркайте) и останалото мляко и разбъркайте отново до хомогенна смес. След това извадете пръчицата ванилия от поизстиналото мляко и изсипете сместа в млечно-яйчената смес. Включете котлона и бъркайте постоянно, докато се сгъсти. Разделете полученият крем на две части и в едната, докато е топъл, добавете какаото (или шоколад) и бъркайте до еднородност. Оставете кремовете да изстинат, като ги покриете с фолио, за да не хванат коричка.
Изберете подходяща тавичка (или малки чашки за около 150 г). Потопете половината бишкоти в ликьора за около секунда и наредете на дъното. След това излейте какаовия крем (целия, ако сте избрали тавичка или друг голям съд, или разделете на части за чашките) и го разпределете наравно в съда. Отново наредете слой от потопени в ликьор бишкоти и покрийте с яйчения крем. Оставете десерта в хладилник за няколко часа преди сервиране. Украсете според фантазията - с пресни плодове, разтопен шоколад или шоколадови стърготини.
* По избор можете да добавите и ред плодове след първия слой бишкоти.
* Друг вариант на десерта е вместо ликьор да се използва сироп от ягоди или малини и да се включат плодове, предварително накиснати в алкохол.