Девесилът (Levisticum officinale Koch) е многогодишно растение от семейството на магданоза и моркова - Сенникоцветни (Apiaceae), което достига 1-2 метра височина. Познат ни е като незаменима подправка за рибни чорби и супи или за агнешко печено, но девесилът има много по-голям потенциал, ако говорим за лечебни свойства. Отличителен е силният, наситен и специфичен тамянов аромат на девесила. Характеризира се първоначално с горчив, а след кратко време става ароматно – горчив вкус.
Девесилът е познат още с наименованията селим, русалин, левущян или лющян, а самото име девесил, съгласно народните вярвания, означавало "девет сили" - толкова получавал онзи, който го поръсвал обилно в яденето си или пиел отвара от девесил.
Родината на девесила е централна Азия и Европа. Близко растение е шотландският девесил, вирее в северна Великобритания и по атлантическото крайбрежие на Северна Америка. Девесилът е бил познат още на древните гърци и римляните. Споменава го средновековната авторка Хилдегарда от 11 век. В този период той се е използвал предимно за приготвянето на тонизиращи напитки.
Прочути лечители като Хипократ, Авицена, Гален препоръчват девесила сварен или накиснат във вино при мозъчни болести, за разсейване на отоци – вътрешни и външни, против нощно напикаване, а смесен с мед – за изчистване и укрепване на организма при натравяния. Пълководецът Суворов пък по време на прехода през Алпите е давал на войниците си настойка от девесил за увеличаване на силите.
От векове, дори хилядолетия хората познавали лечебната сила на девесила , която на всичкото отгоре била и почти мигновена. Наричали листата на девесила вълшебни, магически, навярно заради силно лечебното въздействие на етеричните масла. Девесилът съдържа етерично масло, което в коренището е до 1%.
Срещат се още смоли, фуранокумарини, лецитин, захари, органични киселини, ензими, дъбилни вещества. Корените му са богати на етерични масла, захари, минерали, органични киселини, смоли, кумарин, пектин, скорбяла. От подземните части и плодовете се получава етерично масло, което служи за подправка.