Уилям Хауърд Хей, лекар от Ню Йорк стига до тази идея през 1920 година.Този хранителен метод действа чрез разделяне на хранителните групи в три категории-кисела, алкална и неутрална. Диетата с разделно хранене се опитва да предотврати комбинацията на кисели и алкални храни.
Храни, попадащи в киселата категория включват:
Месо
Риба
Млечни продукти като сирене, кисело мляко
Боб, соя
Червено вино
Бяло вино
Ябълки
Грозде
Череши
Кайсии
Киви
Лимони
Ананаси
Портокали
Мандарини
Ягоди
Малини
Нектарини
Храни, попадащи в алкалната категория:
Ориз
Картофи
Хляб
Пшенични продукти
Ечемик
Царевица
Тикви
Банани
Стафиди
Бира
Храни, попадащи в неутралната категория са:
Всички ядки с изключение на фъстъци
Масло
Сметана
Яйчни жълтъци
Зехтин
Уиски
Джин
Каква е историята на диетата на Хей?
Д-р Уилям Хей е бил с диагноза „нефрит“.
Той отбеляза, че пълният метаболизъм на плодовете и зеленчуците, произвеждат алкална среда, а разлагането на преработени храни, оставя силно кисела среда. Въз основа на тези констатации, той започва да изучава теории за комбиниране на храните.
Д-р Хей заявява, че алкалното състояние на храните подпомага храносмилането на въглехидратите и затова никога не трябва да се комбинират с кисели плодове, тъй като киселини и алкали се неутрализират взаимно. (Ааааа, кой от вас е имал 6 по химия?:)) Той добавя, че въглехидратните храни също не трябва да се приемат с концентрирани протеинови храни, тъй като тези храни водят до активиране на твърде много солна киселина по време на храносмилането в стомаха.
Д-р Хей предлага да се храним с три различни вида храни дневно. Първото хранене за деня трябва да се състои само от алкална храна, второто-протеинова храна, салати, зеленчуци и плодове , а последното хранене за деня трябва да се състои от храни, съдържащи скорбяла, салати, зеленчуци и сладки плодове. Той препоръча да се запази разликата от 4 до 4,5 часа между всяко хранене.
Настоящите версии на диета на Хей все още приемат класификацията на храните в кисели, алкални и неутрални категории.
Диетата се състои от плодове и зеленчуци и когато някой я спазва, трябва да изчака най-малко четири часа преди следващото хранене.
Някои версии препоръчват прием на белтъчини, мазнини и скорбяла, в ограничени количества.
Модерната диета на Хей препоръчва приема напълнозърнести продукти и непреработено нишесте.
Планът за хранене на диета на Хей, предлага протеините и неутралните храни да се комбинират.
Този план също така позволява комбинирането на неутрални храни и нишесте, но тази диета не позволява едновременната консумация на протеини и нишесте.
Тези, които вярват в природното лечение, смятат че диетата е полезна при лечението на артрит, запек, лошо храносмилане и газове.
За тази диета е установено, че е полезна за хората, страдащи от астма и алергии.
Диетата препоръчва консумацията на плодове и зеленчуци. Те са нискокалорични храни, богати на фибри, които ще ни държат за по-дълго време сити.
Какви са недостатъците на диетата на Хей?
В тази диета не е застъпен контролът на количеството на храната, която трябва да се приема.
Диетата ограничава приема на храна само до определените групи храни, които да се консумират веднъж дневно, което не е приемливо за хора, които имат по-голяма нужда от определени храни през деня. Примерно, някои имат нужда от повече витамини.