Диета за язва от Петър Димков
Диета при язва
Дъвчете храната продължително. Това спомага за правилното храносмилане и предотвратява стомашни усложнения.
Не преяждай! Преяждането засилва симптомите и дразни язвата.
Избягвай пикантни храни! Чилито, лютите чушки, черния пипер и чесъна могат да влошат симптомите.
Употребявайте вегетарианска, млечно-растителна храна, повече каши
и пюрета или пък обикновена храна без тлъсто и консервирано
месо и риба.
Примерно меню (Петър Димков)
Преди обяд и вечеря можете да изяждате по 12 глави печен кромид лук , но без захар. На обяд заедно с другата храна може да изяжда и по 100 г прясно месо: агнешко, телешко, птица или прясна риба, но само варено или печено, не и пържено, при това много добре сдъвкано.
На вечеря безмесна храна: кисело мляко, зеленчукови ястия , каши, пюрета. Два часа след ядене болният да изяжда и 12 печени ябълки без корите и семките.