Диета на Дюкан, която със сигурност води до отслабване! Има и рецепти към нея

вход през zajenata.bg
За Жената
Диети
Диета на Дюкан, която със сигурност води до отслабване! Има и рецепти към нея
27417
Снимков материал: pixabay.com
Диета на Дюкан, която със сигурност води до отслабване! Има и рецепти към нея

 

 

 

УДАРЕН ПЕРИОД:

Ч И С Т И   П Р О Т Е И Н И : От следните категории храни можете да консумирате колкото желаете без никакви ограничения и колкото ви се прииска.Разрешено ви е и да ги смесвате.

I. Постни меса
Това са : телешкото,говеждо и конско
- Говеждото-всички части,които се пекат във фурна или на грил, а именно- стекът,филето, ростбифът,забранени са рибицата и котлетите,които са прекалено тлъсти.
- Телешко: позволени са шницелът и частите за печене:котлетите също могат да се консумират,след като се отстрани тлъстата им част.
-Свинското и агнешкото са забранени през ударният период, през който трябва да се приемат възможно най-чисти протеинови храни
Можете да приготвяте месата според вкуса си, но без масло,олио,сметана нито дори олекотена.

Най-препоръчителното е печенето на скара, но тези меса могат да се пекат и във фурна и да се варят.
Каймата също може да се консумира, стига да е от чисто месо и мазнинноста и да не надвишава 10-15 %

 

II. Дреболии:От тази категория е разрешен черният дроб-телешки,говежди или птичи, както телешкият и агнешкият езици,които не са тлъсти.Колкото до говеждият език-консумирайте му само върха,който е най-постната част.Черният дроб е ценен с високото си съдържание на витамини,които са изключително полезни през период на отслабване ,но за съжаление е богат и на холестерол,поради което се изключва от менюто на предразположените към сърдечно-съдови заболявания.

 

III. Риби: За тази категория храни няма никакви ограничения.Всички риби са позволени,все едно дали постни или тлъсти,пушени или сушени,може и консервирани в собствен сос, без олио.
Може да се свари в бяло вино и подправки, да се опече във фолио,на скара...но без мазнина!

 

IV.Морски дарове:всички ракообразни и всички миди:
скариди,омари,рази,лангисти,лангустини,стриди,миди,рапани,охлюви

 

V. Птиче месо
Всички птици са позволени, с изключение на птиците с плосък клюн-патицата и гъската ,но при изричното условие да се консумират без кожата.

 

VI. Постни шунки:Шунки със съдържание на мазнини м/у 2 и 4 %.
Традиционната шунка и джоланът не са разрешени, както и беконът,който е още по-тлъст.

 

VII.Яйца
Яйцата се консумират твърдо сварени или рохки, на очи,на омлет или бъркани в тефлонов тиган-без мазнина.

 

VIII.Обезмаслени млечни продукти/ кисело мляко,извара и сирене/

 

IX. Литър и половина вода дневно.

 

ДОБАВКИТЕ:
Обезмасленото мляко- прясно или на прах може да подобри вкуса или да посгъсти чая или кафето, както и да участва в приготвянето на сосове, кремове и др. подобни.
Захарта е забранена.
Оцетът,мащерката,копърът,лукът,магданозът и всички подправки са не само позволени, но и препоръчителни.
Лимонът може да се използва изстискан върху рибите и месата,но не и като лимонада.
Солта и горчицата са разрешени,но в умерени количества.Могат да се заместят с безсолна горчица и диетична сол.
Обикновеният кетчуп не е разрешен,но има диетичен- без сол и захар,който можете да употребявате в ограничени количества.
Олиото и зехтина не са позволени!

 

НЯКОЛКО ОБЩИ СЪВЕТА:
1.Яжте толкова често,колкото ви се иска
2.Пийте вода,докато се храните
3.Осигурете си всичките необходими за диетата храни
4.Никога не прескачайте хранене
5. Преди да хапнете от някоя храна,уверете се,че фигурира в списъка.
6.Закусвайте!

 

ВТОРА ФАЗА:

Всичко от ударния период е позволено. Тук добавяте зеленчуци - зелени листни, домати, краставици, тиквички, патладжани, чушки, карфиол, броколи, зеле, зелен фасул, бамя и още каквото се сетите. ЗАБРАНЕНИ СА: картофи, ориз, боб, леща, грах и всички подобни нишестени зеленчуци!!!

 

ТРЕТА ФАЗА:

Добавят се:
- веднъж дневно по 1 голям плод или шепа малки. Забранени са банани, грозде, череши, сухи плодове - каш, лешници, бадеми, фъстъци, орехи.
- 2 филии пълнозърнест хляб дневно
- 40 г сирене на ден
- 2 порции нишестени храни седмично
- агнешко, свинско и обикновена шунка се добавят към разрешените меса
- 2 галавечери седмично - каквото си поискате, но не два дни подред!
- Задължително 1 ден на чисти протеини седмично!!!

 

ЧЕТВЪРТА ФАЗА:

- връщате се към нормален режим на хранене
- всеки ден 3 с. л. трици!
- един ден от седмицата само на чисти протеини!

 

РЕЦЕПТИТЕ:

Сос равигот:Смесете едно намачкано твърдо яйце, 3 ситно нарязани корнишона,1 малка глава настърган лук и една китка магданоз и мащерка с 200 гр. нискомаслено кисело мляко,1/2 ч.л. горчица и сол.
Сервира се с риба , твърдо сварени яйца ,меса и зеленчуци.

Сос тартар: Забърквате 75 гр.диетична майонеза със ситно нарязани 10 гр.лук,1 корнишон и крехки листенца магданоз.Поръсете с черен пипер.
Подходящ е за студена риба,стек,език,шунка.

Стек тартар: Вземете 200 гр. млян стек и го размесете с всички съставки на соса тартар,докато получите хомогенна смес.За любителите на сурово месо.

 


Телешко фрикасе: Вземете 1/2 кг. постно телешко, нарязвате го на парчета и го сварявате .Кипвате една голяма чаша нискомаслено прясно мляко,към което сте прибавили нарязана на ситно мащерка.Посолявате и поръсвате с черен пипер.Оставяте да изстине и изсипвате млякото върху 3 разбити жълтъка.Разбърквате добре и заливате телешкото със соса. Затопляте, без да варите.


Говежди език със сос равигот: Отстранете тлъстината от езика и го поставете в литър и половина вода с мащерка,дафинов лист и една глава лук.Посолете и поръсете с черен пипер.Варете 1,15 ч. и поднесете езика, след като изстине,нарязан на филийки със сос равигот и корнишони.Консумирайте само предната част на езика-колкото по-близо до върха, толкова по-постен е той.


Заек с горчица: Намажете с горчица една заешка задница,поръсете с мащерка и увийте във фолио.Сложете заека в нагорещена фурна и печете 1 час.След това го извадете о фолиото.Смесете 1 с.л. парафиново масло със 100 гр. нискомаслено кисело мляко,добавете сол и черен пипер и разбийте хубаво сместа.След това залейте с този сос заека.Затоплете ястието във фурната и о поднесете с кръгчета корнишони.


Плаващи острови: Счупете 4 яйца,като отделите белтъка от жълтъка,после разбийте белтъците на сняг в купа.Кипнете 1/2 л. нискомаслено мляко с една ванилия.Грабнете с черпак белтъците и пуснете няколко малки топки в още топлото мляко.Когато топките се надуят,обърнете ги,после ги извадете с решетеста лъжица и ги извадете да се изцедят в чиния.
Разбийте жълтъците в тенджерка и изсипете в тях млякото,после сложете тенджерката на слаб огън.Бъркайте,докато кремът започне да се сгъстява. Тогава го дръпнете от огъня,за да не се пресече и добавете изкуствен подсладител.Внимателно поставете снежните острови върху крема и го поднесете,когато изстине.
 

Редактор: Ясен Чаушев
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft