Диетата със зелева супа е радикална диета за отслабване, включваща висока консумация на нискокалорична зелева супа в продължение на седем дни. Като цяло диетата е предназначена за краткосрочна загуба на тегло и не изисква дългосрочен ангажимент.
С тази диета може да отслабнете 4,5 кг за една седмица, въпреки че диетолозите съветват, че много здравословно да се свалят по толкова килограми в рамките на една седмица, защото се смята че по този начин голяма част от свалените килограми ще бъдат на практика мускулна маса и вода, а по-малка мазнини.
Произходът на диетата е неизвестен и за първи път печели популярност през 1980.
Напитките са ограничени до вода и неподсладен плодов сок, когато е позволено да се включват плодове. Ето едни типични параметри на диетата със зелева супа:
Ден 1 – супа от зеле плюс колкото се може повече плодове, с изключение на банани
Ден 2 - супа от зеле плюс зеленчуци, включително един изпечен с кожата картоф с малко масло
Ден 3 - зелева супа плюс плодове и зеленчуци с изключение на картофи и банани
Ден 4 - супа от зеле плюс до осем банана и обезмаслено прясно мляко по желание
Ден 5 - супа от зеле плюс до 280 грама телешко месо и до шест домата
Ден 6 - Зелева супа плюс до 280 грама месо и зеленчуци (без картофи) по желание
Ден 7 - зелева супа плюс кафяв ориз, зеленчуци (без картофи) и неподсладен плодов сок
Консултирайте се с личния си лекар преди да предприемете такава диета, тъй като зелевата супа често има изключително високо съдържание на натрий не осигурява практически никакъв протеин за няколко дни.
Практически, една част от хората, които спазват диетата, я критикуват като отегчаваща и малцина успяват да издържат на нея седем дни, а най-често споменават за чувство на гадене всеки път, когато помиришат зелева супа към края на седмицата на диета. Трябва да знаете, че газовете и подуването на стомаха са често срещан страничен ефект от диетата.
Едни от честите коментари за зелевата супа са, че засища добре, въпреки че е нискокалорично храна. В по-новите варианти на диетата със зелева супа , в менюто се включват и протеинови продукти, като например повече мляко и млечни продукти, за сметка на супата, като по този начин се намалява и количеството натрий.