Елдата произхожда от азиатските страни, отглежда се на много места, а най-популярна е както казахме в Русия, но скоростно набира слава и по други държави, заради многото си положителни качества. Погрешно се причислява към зърнените растения, защото прилича на тях, но реално е отделен вид. Едногодишно растение е, което цъфти с бели цветове, а плода му е малка триъгълна кутийка, леко изпъкнала, прилича на лешник, но е по-малко. Точно тази малка кафява кутийка е толкова ценна с множеството полезни вещества, които съдържа. Там са събрани микроелементи, аминокиселини, витамини, аргинин, лизин, лесно усвоими белтъчини. В добавка към тях елдата ви дава желязо, калции, калий, мед, цинк, бор, йод, витамини В, В1, В2, РР (рутин), Р, Е, ябълкова киселина и оксалова киселина.
Бедна е на мазнини и въглехидрати, съдържа едва 30% въглехидрати и 3% мазнини, което я прави идеална храна за хора с проблеми с теглото и диабетици. Препоръчва се изключително много за хора занимаващи се интензивно със спорт, защото увеличава мускулната сила. Прекрасно средство е и за нормализиране на холестерола, а като добавка към менюто ви помага при различни заболявания като ревматизъм, артрит, хипертония, артеросклероза. Освен за здравето, се грижи и за красотата ви, защото подхранва ноктите, кожата и косата и подпомага имунната система. Съдържа флавоноиди, помощници в борбата със стареенето. С две думи това малко зрънце е истинска природна аптека. Така, че редовната консумация на елда влияе само положително на здравето и организма ви.
30 Август 2012
781135
Диети за бързо отслабване
Любовни
Любовни
модни
модни
отслабване
отслабване
Съвети за
кожата
Съвети за кожата
Съвети за
косата
Съвети за косата
Фитнес
Фитнес
Коментари