Диетата с пресни картофи е здравословна и лесна за спазване. Отслабва се с около 2,5 кг за 5 дни.
Пресните картофи са много полезни, тъй като са с по-високо съдържание на активни вещества от „старите“ картофи, най-вече на витамин С. Освен това са богати на витамини от групата В и минерали (цинк, магнезий, йод, флуор, желязо, мед, калий). Калият прочиства тялото от токсините, излишната вода и отпадъчните вещества. Пие се поне по 1,5-2 литра вода дневно.
Диета с пресни картофи – примерно меню
ПЪРВИ ДЕН
Закуска: 1 чаша чай, 1 портокал, 1 филийка ръжен или пълнозърнест хляб с малко краве масло
Втора закуска: 1 чаша зеленчуков фреш
Обяд: 300 г задушени зеленчуци
Следобедна закуска: 1 препечена филийка черен хляб с 2 кръгчета домати отгоре.
Вечеря: пресни картофи с гъби и извара (рецепта: Разбиваме 125 г извара с 1 с.л. сметана и 1 ч.л. горчица и подправяме на вкус. Сервира се със 150 г варени и обелени пресни картофи и 150 г пресни печурки. Отгоре поръсваме с накълцан пресен лук)
ВТОРИ ДЕН
Закуска: 1 чаша чай, 1 портокал, 1 филийка ръжен или пълнозърнест хляб с 20 г сирене
Втора закуска: 1 чаша плодов фреш
Обяд: 300 г риба на скара, 1 салата от настъргани моркови, подправени със зехтин и лимонов сок
Следобедна закуска: 2 варени пресни картофа
Вечеря: крем супа от пресни картофи (рецепта: Пасираме 200 г варени и обелени пресни картофи с 500 мл бульон и 1 с.л. сметана), 1 зелена салата, подправена със зехтин и лимонов сок
ТРЕТИ ДЕН
Закуска: 1 чаша чай, 1 портокал, 1 филийка ръжен или пълнозърнест хляб, намазан с обезмаслена извара
Втора закуска: 1 чаша зеленчуков фреш
Обяд: 100 г задушен карфиол и 200 г задушени пресни картофи
Следобедна закуска: 1 препечена филийка черен хляб с 2 кръгчета домати отгоре
Вечеря: 1 картофена салата (варени пресни картофи с копър и магданоз, подправени със зехтин и лимонов сок)
ЧЕТВЪРТИ ДЕН
Закуска: 1 чаша чай, 1 портокал, 1 филийка ръжен или пълнозърнест хляб с малко краве масло
Втора закуска: 1 чаша плодов фреш
Обяд: 200 г печена риба с гарнитура от 150 г варени пресни картофи, 2-3 репички и магданоз, подправена с 1 с.л. майонеза
Следобедна закуска: 2 ябълки
Вечеря: скандинавска картофена супа (рецепта: Сваряваме 150 г обелени и нарязани на кубчета пресни картофи и 100 г ябълки. Разбиваме на пюре и подправяме с канела. Сервираме с 1 с.л. кафява захар)
ПЕТИ ДЕН
Закуска: 1 чаша чай, 1 портокал, 1 филийка ръжен или пълнозърнест хляб с 20 г сирене
Втора закуска: 1 чаша зеленчуков фреш
Обяд: 100 г печено нетлъсто свинско месо, 200 г задушен спанак
Следобедна закуска: 2 варени пресни картофа
Вечеря: 200 г варени и обелени пресни картофи, леко запечени с 2 ч.л. растително масло; 1 зелена салата, подправена със зехтин и лимонов сок