Сладките, вкусни плодове-райска ябълка, са богати на хранителни вещества като витамини, минерали анти-оксиданти, които са от жизнено значение за здравето ни.
Райската ябълка е родом от Китай. Тя се разпространява в Япония, а по-късно и в Европа.
Райската ябълка се класифицира основно в два вида-тръпчиви, преди да станат меки и узрели и такива, които не са.
През всеки сезон на дърветата раждат много плодове, които варират в зависимост от култивирането си-от сферична към сърцевидна, до сплескана форма. Те също така значително се различават по размер от няколко грама до повече от половин килограм. Цветът на плода варира от светло жълто-оранжев до тъмно оранжево-червено. Целите плодове са годни за консумация, с изключение на семената.
Ползи за здравето от райската ябълка
Плодът е с ниско съдържание на калории ( 70 кал/100г) и мазнини, но е богат източник на фибри.
Райските ябълки съдържат много поли-фенолни анти-оксиданти като катехини, както и важно анти-туморно съединение-бетулинова киселина. За катехините се знае, че имат анти-инфекциозни, противовъзпалителни и анти-хеморагични (предотвратяват кървене от малките кръвоносни съдове) свойства.
Пресните плодове съдържат антиоксидантни съединения, като витамин А, бета-каротин, ликопен, лутеин, зеаксантин криптоксантин. Взети заедно, тези съединения функционират като защита срещу кислород, получен от свободните радикали и реактивни кислородни съединения, които играят роля в застаряването на населението и различни болестни процеси.
Райските ябълки също са много добър източник на витамин C, друг мощен антиоксидант. Редовната консумация на храни, богати на витамин С помага на тялото да развие резистентност срещу инфекциозни и възпалителни болестотворни агенти.
Райската ябълка съдържа много ценни B-комплекс витамини като фолиева киселина, пиридоксин (витамин B-6), тиамин т.н. Тези витамини действат като подпомагащи фактори за редица метаболитни ензимни функции в организма.
Пресните плодове Райска ябълка също съдържат здравословни количества минерали като калий, манган, мед и фосфор. Манганът е помощен фактор за ензимът супероксид дисмутаза, който е много мощен враг на свободните радикали. Медта влиза в помощ на много жизненоважни ензими и е нужна също и за производството на червени кръвни клетки.
Меню за диетата с райска ябълка:
Ден първи
Закуска: 1 варено яйце, чаша мюсли с нискомаслено мляко; кафе или чай.
Обяд: 200 грама варено телешко и зеленчуци на пара
Вечеря: салата от райски ябълки и пилешко – 150 грама варено бяло пилешко, 100 грама райска ябълка, половин глава червен лук, 10 грама смлени орехи, малко заквасена сметана. Месото и райската ябълка се нарязват на кубчета, лукът на тънки полумесеци. Всичко се разбърква, добавят се орехите и се полива сметаната.
Втори ден
Закуска: 50 г сирене (нискомаслено), филйка пълнозърнест хляб, 2 варени яйца; кафе или чай.
Обяд: варена риба – 200 г, салата от пресни зеленчуци с малко зехтин.
Вечеря: ориз с райска ябълка – 100 грама ориз, 1 райска ябълка, 200 мл зеленчуков бульон, сол, кардамон, канела. В една супена лъжица олио се запържва оризът с подправките. Когато стане прозрачен, се налива бульонът и се оставя да се задуши за 15 минути. Нарязва се почистената райска ябълка и се добавя към ориза.
Трети ден
Закуска: филийка пълнозърнест хляб с мед, кафе или чай. Може вместо хляб с мед, овесена каша.
Обяд: 50 грама диетично сирене със зеленчуци на пара.
Вечеря: две райски ябълки, нарязани на кръгчета се запишат на фурна. Когато са готови се посипват с 50 грама извара и се поливат с 1 чаена лъжичка мед.
Четвърти ден
Закуска: 150 грама извара с шепа боровинки, кафе или чай
Обяд: Салата от: 100 г сирене фета, 2 домата, 1/2 райска ябълка, сусамови семена, малко зехтин, лимонов сок.
Вечеря: 150 грама варено телешко и салата от пресни зеленчуци, чаша айран.
Пети ден
Закуска: омлет от белтъци, филийка пълнозърнест хляб, домат; кафе или чай.
Обяд: 200 грама постно говеждо и чаша бульон от зеленчуци.
Вечеря: 150 грама варено пуешко без кожа, салата от марули с малко зехтин и лимонов сок, 1 райска ябълка. Тези продукти могат да се направят и на салата.