Харесвате десерти, но се опитайте да не ядете брашно, ако е възможно? Добре, в днешната ни рецепта изобщо няма брашно или грис. В същото време сладкишът с кисело мляко се оказва много вкусен, лесен за изпълнение, бюджетен и пухкав, като облак!
И причината за това е отделното разбиване на белтъци и жълтъци. Устойчивата пяна улавя и най-малките въздушни мехурчета. Попадайки в тестото, те нямат време да се освободят и да образуват порестата му структура.
есенен сладкиш С КИСЕЛО МЛЯКО
СЪСТАВКИ
4 яйца
400 г кисело мляко
100 г захар или подсладител (ако искате по- диетичен вариант)
50 г нишесте
кора от един лимон
1 ч.л. бакпулвер
пудра захар за декорация
форма за печене с диаметър 20 cm
ПОДГОТОВКА
Отделете белтъците от жълтъците. Разбийте жълтъците и захарта заедно.
Към сместа добавете кисело мляко, нишесте и лимонова кора. Разбъркайте до гладка смес.
Разбийте белтъците с миксер до твърда пяна. Между другото, лимоновият сок ще помогне за ускоряване на процеса, увеличаване на обема и стабилизиране на въздушната маса. След като белтъкът започне да се пени, добавете няколко капки лимонов сок или лимонена киселина към върха на ножа.
Добавете пяната към купа кисело мляко и жълтъците.
Внимателно омесете тестото с бъркалка.
Покрийте формата с пергаментова хартия. Изсипете тестото в него.
Загрейте фурната до 170 градуса. Печете сладкишът за 45 минути.
По желание гарнирайте горната част с пудра захар.
Това е всичко, нашият сладкиш с кисело мляко е готов
Добър апетит!
Парче по парче просто се топи в устата. Нямам време да режа.