Ние, момичетата, често искаме нещо вкусно. Но страхът от натрупване на излишни килограми ни кара да се откажем от сладкото. За да не се измъчвам, намерих отлична рецепта за сладкиш, която не вреди на фигурата . Овесен пай с ябълки е истинско спасение за мен. Нискокалоричният и вкусен десерт надмина всичките ми очаквания.
Оригиналната рецепта е със заха, но вие може да я замените с течен подсладител.Или пък с мед или друг здравословен подсладител. Не се притеснявайте, че има повече ябълки от самото тесто. Това прави овесената торта много сочна и нежна. Не забравяйте да поръсите ябълките с цитрусов сок, за да не потъмнеят.
Съставки
Масло 120 гр
Захар 160 гр или подсладител
Сол 1 щипка
Яйце 3 бр.
Пшенично брашно 100 g или кокосово
овесени ядки 150 гр
Бакпулвер 1 ч.л.
Канела 1 ч.л.
Ябълка 4 бр
Лимон 1
Подготовка
Комбинирайте омекотено масло със захар и сол. Разбийте с миксер в продължение на 5 минути. Добавяйте яйца едно по едно, като продължавате да разбивате, докато се получи гладка, лека паста.
Към пресятото брашно добавете овесени ядки, бакпулвер и канела. Сместа се разбърква в течната маса със силиконова шпатула, като се излива на няколко етапа. Трябва да получите меко тесто.
Обелете ябълките и ги нарежете на малки кубчета. Поръсете леко с лимонов сок. Разтрийте кората от лимона и добавете към тестото. Изпратете там ябълки. Смесете добре.
Намажете 26 см тиган с масло, подредете тестото и изравнете. Печете паят във фурна, загрята до 180 градуса за 45-50 минути. Можете да проверите готовността с клечка за зъби.
Паят с овесени ядки е много нежен и вкусен, така че оставете да се охлади леко. Поръсете пудра захар върху печените продукти, ако искате. Овесените ядки изобщо не се усещат, а паят има прелестен вкус.