Простичко, вкусно, че и диетично! Това е днешното ни предложение за запеканка с тиквички . Освен, че се приготвя много лесно, диетичната запеканка е и много вкусна. Пилето се маринова в горчичен сос със сметана и благодарение на него придобива нежно пикантен вкус, който може да ви подлуди. А тиквичките допълват вкуса и действат като вид диетична гарнитура. Ястието е не само диетично, но и полезно - съдържа много вещества, необходими за организма.
Диетична вкусотия с тиквички и пиленце
Продукти:
1/2 пилешко (гърди)
1 кг тиквички (най-добре пресни)
1 глава лук
50 г кашкавал
2 яйца
1 ч.л. горчица
3 супени лъжици заквасена сметана
4-5 стръка магданоз
1 с.л. олио
черен пипер и сол по ваш вкус
Приготвяне:
Остържете хубаво кората на тиквичките, измийте и настържете на едро ренде.
Сложете ги в гевгир, леко изстискайте с лъжица, за да се отцеди сокът. От около един килограм тиквички се получава около 200 мл сок.
Измийте месото, подсушете го и нарежете на малки кубчета. Вместо пилешко месо можете да вземете пуешко филе.
Прехвърлете месото в дълбок съд, добавете към него заквасена сметана и горчица, сол и черен пипер на вкус.
Разбъркайте добре и оставете да се маринова.
Обелете лука, нарежете ситно и запържете в растително масло до златисто.
Настържете кашкавала, измийте магданоза, оставете го да изсъхне и нарежете на ситно. Прибавете кашкавала и зелениите в месото с маринатата.
Добавете и запържения лук.
Разбийте яйцата, изсипете и тях в сместа и разбъркайте.
Прибавяме отцедените тиквички към филето, сложете още малко сол и черен пипер, и объркайте всичко добре.
Включете фурната на 190 ° да загрее.
Покрийте дъното на формата с растително масло и разпределете сместа с пилешко и тиквички. Пъхнете ястието във фурната и печете около 45-50 минути. Горната част трябва да порозовее.