Винаги имам пилешко в хладилника . Толкова много вкусни и интересни ястия могат да се приготвят за вечеря от този евтин и здравословен продукт. Освен това бялото месо е по-лесно смилаемо и като цяло се счита за по-здравословно.
Един от любимите ми варианти за вечеря е пилешко филе под зеленчукова коричка . Тук имаш и лук, и моркови, и кисели краставички, и шапка със сирене или кашкавал, която никога не е излишна. Обикновено сервирам като гарнитура картофено пюре или варен ориз .
Съставки
Пилешко филе 3 бр.
морков 1 бр.
Кисели краставички 4 бр
Чесън 3 скилидки
Сметана 3 ч.л
кашкавал 150 гр
копър на вкус
Слънчогледово олио на вкус
Сол на вкус
черен пипер (смлян) вкус
чесън на прах вкус
Лук 1 бр.
готвене
Разрежете всяко филе по дължина и разбийте парчетата, като ги покриете със стреч фолио. Сол, черен пипер и овкусете месото със сух чесън от двете страни. Поставете филето върху тава за печене, постлана с пергамент.
Нарежете лука на четвъртинки на кръгчета, а морковите настържете на едро ренде. Запържете зеленчуците в малко количество слънчогледово олио.
Маринованите краставици се настъргват на едро ренде и се запържват леко.
Комбинирайте краставици, запечени зеленчуци, прекаран през преса чесън, заквасена сметана и черен пипер на вкус. Разбъркайте съставките.
Сложете сварените зеленчуци върху парчетата филето и печете 15 минути при температура 200°C.
Поръсете натрошеното сирене или кашкавал върху пилето и зеленчуците и върнете листа за печене във фурната за още 10 минути
Поръсете ястието с нарязан копър.
Комбинацията от пилешко филе със зеленчуци прави ястието меко, сочно и ароматно. Много по-добре от самотно печено месо, нали? Благодарение на зеленчуковата капачка месото не изсъхва, въпреки че е приготвено без марината! Обичаш ли пиле? Как обикновено го приготвяте?