Дори и никога през живота си да не сте правили прасковен пай , с нашата лесна рецепта ще се справите от раз! А имате и перфектния повод да го приготвите - днес е официалният Ден на прасковения пай - на 24-ти август светът отбелязва празника на един от най-вкусните и ароматни сладкиши .
Паят с праскови е с апетитен блат и кремообразна сърцевина, разтапяща се в устата. Пресните праскови пък доставят още по-голяма наслада на небцето.
Поднесен с топка ванилов сладолед, прасковеният пай е идеалното начало или завършек на всеки летен ден.
Най-добрият начин да почетем събитието, разбира се, е като си приготвим пай с праскови - този неустоим сладкиш. А как става това, вижте в следващите редове!
Лесен пай с праскови
Необходими продукти:
4 праскови
2 с.л. кристална захар
2 с.л. галета
1 ч.ч. брашно
2 яйца
2 с.л. пудра захар (за поръсване)
Начин на приготвяне:
Започваме приготвянето на нашия пай с праскови, като пресяваме брашното 2 пъти. Към него добавяме двете яйца (заделяме белтъка на едното) и кристална захар.
Разбъркваме сместа с ръце и след това месим стегнато тесто. Него завиваме във фолио за свежо съхранение и пъхваме за половин час в хладилник.
След това разточваме тестото върху намаслена хартия за печене. Желателно е да е в кръгла форма. Тестото прехвърляме заедно с хартията в тава. Посипваме го с галета.
Отгоре разпределяме нарязани праскови. Плодовете завиваме с краищата на тестото. Намазваме целия пай с разбит белтък и го посипваме с пудра захар. Печем прасковения пай на 180 градуса около половин час или до зачервяване на тестото.