Триглицериди са мазнини, които се движат в нашето тяло чрез кръвообращението. Известни са като лош холестерол.
Обикновено високите нива на триглицеридите се обясняват с вида на храната, която ядем. Ето списък с храните, които е необходимо да избягваме, докато нивото на триглицериди в кръвта попадне в нормата, и кои да включим в менюто си дотогава.
Храни, които е нужно да се избягват при високо ниво на триглицериди:
Избягвайте всяка храна, която е богата на наситени мазнини. Това значи да се изключат от менюто хранителни елементи като масло, пържено, пълномаслено мляко и сирене.
Транс мазнините: Транс мазнините са налице в преработени и пакетирани храни.
Захар: Храна с високо съдържание на захар като торти, сладкиши, бонбони, сода, сладолед и е необходимо да бъде напълно избегната. Сладките храни повишават кръвната захар и това води до по-нататъшно повишение в нивото на триглицеридите.
Алкохол: Алкохолът съдържа някои съединения, които повишават нивата на триглицеридите в кръвта. Поради това алкохолните напитки трябва да бъдат напълно избегнати.
Храни, богати на холестерол: Всяка храна с висок холестерол е необходимо да се избягва. Да се поема максимум до 200 мг холестерол прием дневно и да се избягват на храни като яйца (жълтък), тлъсти меса и мляко и млечни продукти с високо съдържание на масленост.
Една добра диета за намаляване нивото на триглицеридите в кръвта значи питателна храна, както и избягване на храни, които ще доведат до повишаване на нивата на триглицеридите. Според специалистите, необходимо е да се яде на около 3 до 6 хранения на ден, а не 3 пъти в големи количества.
Ето препоръчителните храни при такава диета, които е нужно да бъдат включени задължително в ежедневното меню:
Плодове : Яжте пресни сезонни, добре измити плодове, но е нужно да се избягват тези с високо съдържание на фруктоза. Избягвайте да пиете плодови сокове от магазина. Въпреки това, можете да ядете неподсладени замразени или консервирани плодове.
Зеленчуци : Яжте поне по 3 пъти пресни зеленчуци всеки ден, приготвени по начин, който най ви допада.
Зърнени храни : Консумирайте само пълнозърнест хляб, овесена каша или зърнени храни, богати на фибри. Може също булгур, просо, ечемик, елда.
Протеини : Храни като нетлъсти меса, яйчен белтък, леща, грах, ядки, сушени и варени плодове, соеви продукти с ниска масленост да се приемат ежедневно. Два пъти в седмицата може да се консумира нетлъста риба.
Внимавайте със следните храни:
Мляко и млечни продукти: Консумирайте само такива с ниско съдържание на масленост.
Мазнини: Не трябва да ползвате повече от 1 супена лъжица зехтин в храната си за деня. Може да консумирате авокадо, маслини, орехи или фъстъци като ги ограничите до четвърт чаша ядки дневно и половин авокадо дневно. Плодовете и зеленчуците също съдържат мазнини.
Захар: Избягвайте всякакви продукти с добавена захар. Не консумирайте бяла захар. Набавяйте я от естествени източници като плодовете.
Не забравяйте, че спортът по същия начин носи здраве и настроение!
Източник: zdraven.bg