Добавям към маринатата само това и месцето става божествено меко и крехко! Прави и най-жилавото...
3 Октомври 2016
55332
какво четем
Приготвяне:
30 мин
Готвене:
60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност:
500 kcal
Изборът на качествено месо не е толкова прост: необходимо е да оцените свежестта, цвета и аромата. Ако на пазара това е повече или по-малко възможно, то в магазина е просто изключено.
Ако вече сте "щастлив" собственик на парче твърдо старо свинско или говеждо месо, не трябва да се разстройвате. Ще ви покажем няколко прости техники как да направите месото меко . Разбира се, за сочна пържола няма как да стане, но за вкусно печено или яхния този метод е страхотен.
Номерът е в марината и по-точно - в добавянето на продукти, които карат месото да омекне.
Маринати за твърдо и старо месо
- Лук
За маринатата може да бъде използван нарязан лук или сок от лук. Можете просто да смелете лука в блендер или месомелачка. Смесете пулпата на лука с месото, поставете върху съда с месото подходяща тежест и пъхнете в хладилник за 2 часа. - Горчица
Подходяща е както суха на прах, така и обикновена горчица. Добре намажете цялото парче месо или всички нарязани късчета и оставете да се маринова в продължение на 15-20 минути. - Алкохол
За смекчаване на каквото и да е месо, предварително го накиснете в сухо вино. Ако нямате такова, можете да използвате водка, само трябва да я добавите в процеса на готвене. А какво ще кажете за роле, изпечено в бира?Опасенията за алкохола в ястието са излишни: той напълно се изпарява при топлинната обработка.
- Саламура
Не бързайте да се изливате саламурата, след като сте изяли буркана с кисели краставички: тя маринова и най-жилавото месо. Не забравяйте, че в такъв случай не трябва да солите месото.
- Минерална вода
Да, при това е доста разпространен метод сред опитните готвачи. Да открием една малка тайна: най-добре е да използвате вода с доказани лечебни свойства. - Нишесте
Разтваря се една супена лъжица нишесте в чаша с вода, разбърква се с месото и се оставя за най-малко един час. Ще се насладите не само на мекотата на сготвеното ястие, но и на вкусната коричка върху него. - Кисело мляко
Смесете кисело мляко с ароматни подправки и залейте с тях суровото месо. След това можете спокойно да го готвите около 2 часа - ще се получи много деликатно ястие. - Соев сос
Само за половин час соевият сос може да се направи и от най-старото месо мек деликатес. В допълнение след приготвяне на месото ще получите хубава кафява коричка.
Има едно важно правило: месото трябва да осоли , след като е било мариновано, защото солта изтегля целия сок от него.
Редактор: Петя Иванова
Новини
Новини
Мода
Мода
Звезди
Звезди
Начин на живот
Начин на живот
Диети
Диети
Красота
Красота
още
Любов
Любов
Здраве
Здраве
Родители
Родители
Коментари